Invenție/ Un polițist a creat dispozitivul de măsurare a forței cuiului percutor aparținător armelor de foc

Un polițist din cadrul IPJ a creat un  dispozitiv  de măsurare a forței cuiului percutor aparținător armelor de foc. Ioan Lesenciuc,agent șef  în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava – Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase este cunoscut sucevenilor ca un pasionat al literaturii dar și a studiilor sale științifice.  După ce își predă pistolul și agață în cui haina de ocrotitor al vânatului din județul Suceava, acesta devine liber și creator, sensibil în înfruntarea timpului și cunoașterii celorlalți.  Cu o bogată activitate literară și științifică, polițistul Ioan Lesenciuc explică frumosul în, și dincolo de uniformă, îndrăgostit de acesta redă cunoașterea sa exigențelor colegilor, răzbate și aduce frumosul în Poliția Română, reușește să fie altfel.
Dincolo de pasiunea pentru litere, acesta reușește să transpună creația sa și în știință, astfel, doctorand bursier al Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava reușește să surprindă lumea științifică prin articole apreciate la cel mai înalt nivel al calității. Astfel, în cursul anului 2016, pe lângă alte publicații științifice, a prezentat în cadrul Conferinței Internaționale Advanced Topics în  Optoelectronics, Microelectronics and Nanotechnologies, desfășurată în luna august la Universitatea “Mircea cel Bătrân” din Constanța, două articole științifice, Measurement strategy and analytic model to determine firing pin force și A new mechatronic set-up and technique for investigation of firearms, ambele în prezent publicate în Statele Unite ale Americii în SPIE Digital Library as part of the proceedings of the Advanced Topics in Optoelectronics, Microelectronics, and Nanotechnologies. Tot el, în cursul anului de referință, 2016, a realizat un dispozitiv de măsurare a forței cuiului percutor aparținător armelor de foc, în prezent, aflat în curs de brevetare.
,, Importanța acestui dispozitiv redă trebuința necesității Poliției Române și nu numai, respectiv de a identifica braconierii, pe cei certați cu legea, care, datorită speciilor de vânat regăsite în fauna cinegetică din zonele colinare, șes, câmpie și deltă, utilizează arme de vânătoare cu țeava lisă, care, nu transmit proiectilelor utilizate (alice și brenecke) posibilități de identificare. Dispozitivul construit, are rolul de a corobora urmele de pe capsa de inițiere a elementelor de muniție (tuburi cartuș) descoperite la fața locului și forța de lovire a cuiului percutor aparținător armelor din această categorie. Am ales să cultiv aceste rânduri nu pentru el, ci pentru noi, cei care nu reușim vremelnic să ne bucurăm la atingerea naturii, cei care, împământeniți urlăm că suntem NOI, de fapt, OMUL este acela care reușește să înțeleagă timpul, și, în cele din urmă pe NOI,, ne-a destănuit polițistul… Prin oameni ca el, Poliția Română are garanția unei reușite…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *