Deputatul PSD Marcela Cobuz susține siguranța cetățeanului în cadrul Reformei sistemului de sănătate

Deputatul PSD,  Maricela Cobuz a susținut marți, în Ședința de plen a Camerei Deputaților o declarație politică cu privire la Reforma în sistemul de sănătate din România: siguranța pacientului.

 

”Siguranța pacientului a devenit o problemă dezbătută și la nivelul Uniunii Europene în cadrul Comisiei Europene de Sănătate Publică. UE vine în sprijinul pacienților însă modul de aplicare a strategiilor în domeniul sănătății și protecției pacientului diferă de la o țară la alta.

În prezent, cadrul legislativ din România prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1101 din 2016 definește ca metodă de identificare și scădere a ratei infecțiilor într-o unitate sanitară dezvoltată sistemele de supraveghere. Se precizează despre înființarea unui Comitet de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale la nivelul fiecărei unități sanitare.

Tocmai din această cauză, Uniunea Europeană își asumă sprijinirea statelor membre în eforturile de a coordona și de a proteja sănătatea publică prin întocmirea unui pachet de măsuri privind siguranța pacienților.

În țara noastră, nu există în momentul de față un act legislativ prin care să se definească termenul de ”siguranță” a pacientului și din păcate nu există nici o strategie în care să fie tratată problema siguranței pacientului la nivel național, deși din partea Comisiei Europene a existat un raport cu privire la punerea în aplicare a prevederilor și recomandărilor Consiliului din anul 2012. În acest raport s-au enumerat 13 acțiuni de punere în aplicare, dintre care România a pus în aplicare doar una singură, cea de includere a siguranței pacienților în educația și formarea personalului sanitar.

Singura mențiune privind siguranța pacientului este prevăzută în proiectul de evaluare și acreditare a spitalelor din România, proiect care a fost elaborat de Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate în luna martie a anului 2016, însă fiind vorba doar de câteva referiri neexacte la adresa siguranței pacientului. Pentru a putea stabili un cadru legislativ, pe lângă definirea existenței de siguranță a pacientului, trebuie indicate normele care să ducă la îndeplinirea criteriului prin care să se poată pune în aplicare,,

Distribuire articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *