Trei militari cercetaţi pentru trafic de influenţă. Tribunalul Suceava a dispus arest la domiciliu pentru unul dintre aceștia. Ceilalți doi au primit control judiciar

Trei militari sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, în arest la domiciliu şi control judiciar. Procurori militari spun că, anul trecut, inculpaţii au primit bani şi şi-au traficat influenţa pentru a face intervenţii pentru încadrarea unei persoane ca militar profesionist şi pentru o repartiţie prefenţială la o unitate militară. Oamenii legii au făcut cinci percheziţii domiciliare pe raza judeţului Suceava în acest dosar.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurori militari din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iași au dispus, la data de 4 aprilie 2017, punerea în mișcare și reținerea inculpaţilor militari cap. PANDELEA FLORIN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influenţă (3 acte materiale), plt. MIHAIU CONSTANTIN, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influenţă, s.g.p. VIZITIU IULIAN VALERICĂ, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, precum și a inculpatului VIZITIU VALERICĂ, pentru complicitate și instigare la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În cursul zilei de ieri, 5 aprilie 2017, inculpaţii au fost prezentaţi cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, care a dispus măsura arestului la domiciliu față de inculpatul Pandelea Florin și măsura controlului judiciar față de ceilalți doi  inculpați, măsuri contestate de procurorii militari.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat următoarele:

În intervalul martie – aprilie 2016, inculpatul militar Pandelea Florin a pretins de la denunțătorul T.R.N. suma de 1000 de euro şi primit 2230 lei (echivalentul a 500 de euro) în contul cardului de salariu pentru a efectua intervenţii în vederea încadrării unei persoane ca militar profesionist la o unitate de poliţie militară de pe raza judeţelor Bistriţa sau Suceava. Ulterior, inculpatul a pretins şi primit de la aceeași persoană şi suma de 400 lei pentru intervenţii vizând facilitarea vizitei medicale efectuate la Spitalul Militar Iaşi în luna aprilie 2016.

Totodată, în luna septembrie 2016, inculpatul Pandelea Florin a pretins de la inculpatul Vizitiu Iulian Valerică bani şi foloase materiale pentru a exercita intervenţii pe parcursul procedurilor de înscriere şi evaluare în vederea încadrării acestuia ca militar profesionist.

De asemenea, inculpatul Vizitiu Iulian Valerică a oferit, în cursul lunii decembrie 2016,  sume de bani și inculpatului Mihaiu Constantin (subofițer) pentru a realiza intervenţii în vederea încadrării sale ca soldat gradat profesionist și, ulterior, pentru ca acesta să intervină în vederea obţinerii unei repartiţii, conform opţiunilor făcute la înscriere, ceea ce subofiţerul a acceptat, implicându-se în efectuarea acestor intervenții.

În ceea ce privește activitatea infracțională a inculpatului Vizitiu Valerică, tatăl inculpatului Vizitiu Iulian Valerică, din probatoriul administrat a reieșit că, luând cunoştinţă în cursul lunii septembrie 2016 de banii pretinşi de Pandelea Florin pentru a-şi trafica influenţa, a făcut o contraofertă condiţionată de implicarea unei rude a unui militar, care a fost prezentată de Vizitiu Iulian Valerică militarului Pandelea Florin.

Totodată, inculpatul Vizitiu Valerică l-a consiliat pe fiul său cum să procedeze în predarea banilor către inculpatul Pandelea Florin și l-a determinat să ofere inculpatului Mihaiu Constantin o sumă de bani în vederea efectuării unor intervenții pentru obținerea unei repartiții corespunzătoare.

Pe data de 4 aprilie 2017, în baza încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, sub coordonarea a trei procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, au fost efectuate cinci percheziții domiciliare pe raza județului Suceava de către lucrători din cadrul DGA, SJA Suceava, cu sprijinul jandarmilor din cadrul UJ Suceava.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *