Construcția sediului Uniunii Polonezilor din Moara înaintează cu repeziciune

Construcția sediului Uniunii Polonezilor din  România, filiala Moara înaintează cu repeziciune. În această toamnă va fi finalizată sediului Uniunii Polonezilor din România din localitatea suceveană Moara. În prezent, după cum se poate vedea la fața locului, s-a ajuns la jumătatea lucrărilor deși definitivarea construirii noului sediu era preconizată a fi făcută în trei ani.
Primele comunităţi poloneze distincte din spaţiul românesc au fost create la sfârşitul secolului al XVIII – lea când, odată cu destrămarea statului polonez independent, grupuri compacte de polonezi s-au stabilit în principal în Bucovina. Aşezarea polonezilor în Bucovina a condus, în timp, la apariţia a numeroase localităţi cu populaţie majoritar poloneză, precum Cacica, Soloneţu Nou, Poiana Micului, Pleşa, Bulai (Moara), Ruda (Vicşani), Păltinoasa – din judeţul Suceava, Tereblecea, Davideni-Zrab, Huta Veche, Pătrăuţii de Jos, Crăsnişoara Veche (regiunea Cernăuţi, astăzi în Ucraina).
Reprezentarea comunităţii poloneze în viaţa publică este asigurată de Uniunea Polonezilor din România, care reuneşte paisprezece filiale. Dintre acestea, unsprezece se află pe teritoriul judeţului Suceava şi trei în câteva mari oraşe din România.
Uniunea Polonezilor din România, cuprinde în prezent paisprezece filiale, din care unsprezece se află pe teritoriul judeţului Suceava (Cacica, Gura Humorului, Moara, Păltinoasa, Pleşa, Poiana Micului, Rădăuţi, Siret, Soloneţu Nou, Suceava, Vicşani) şi trei în oraşe mari din România (Bucureşti, Iaşi, Constanţa).

Distribuire articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *