Alegeri prezidențiale în Franța. Papa Francisc se abține, când e vorba de Macron.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța are loc azi. Unul dintre cei doi candidați calificați în finală – Emmanuel Macron și Marine Le Pen – va prelua președinția Franței. Întrebat despre sfaturile pe care le-ar da alegătorilor, Papa Francisc s-a abținut. Totuși a făcut unele trimiteri subtile.

“Vă spun sincer, nu înțeleg politica internă franceză”, a declarat suveranul pontif în avionul cu care se întorcea din Egipt, întrebat despre tentația catolicilor francezi pentru votul populist sau extremist.

“Am căutat să am relații bune cu fostul președinte (François) Hollande. A exista un conflict altădată, dar am putut discuta despre acesta”, a adăugat el, referindu-se probabil la dezbaterea pe tema căsătoriei între persoane de același sex ori respingerea de către Vatican a numirii unui ambasador al Franței homosexual.

“Despre cei doi candidați, nu le știu povestea. Știu că unul reprezintă dreapta puternică, dar celălalt nu știu de unde vine, deci nu pot da nicio indicație”, a spus papa Francisc râzând, fără să citeze numele celor doi candidați.

De menționat că Emmanuel Macron, căsătorit cu o femeie mai mare cu 25 de ani decât el, a fost subiectul unui scandal cu subiect de homosexualitate.