Pregătiri pentru intrarea în Cartea Recordurilor, de Ziua Națională a Costumului Popular

Pe 14 mai se sărbătorește Ziua Națională a Costumului Popular, prilej cu care Bistriţa-Năsăud se pregăteşte să intre în Cartea Recordurilor. Năsăudenii vor să stabilească două recorduri mondiale, unul cu cel mai mare număr de persoane îmbrăcate în costum popular şi altul cu cel mai mare număr de participanţi la dans tradiţional.

Judeţul Bistriţa-Năsăud îşi doreşte să intre, pe 14 mai, în Cartea Recordurilor, cu două evenimente care vor pune bazele a două recorduri mondiale, care nu sunt înregistrate acum.

“Este vorba despre cel mai mare număr de persoane în costume populare şi despre cel mai mare dans tradiţional, cu cel mai mare număr de participanţi, urmând să prindă în Roata de la Runc, joc tradiţional specific comunei Runcu Salvei”, a declarat meşterul popular, Virginia Linul, iniţiatoarea acestui eveniment.

Cele două recorduri mondiale nu sunt înregistrate până acum însă cei de la Guinness Book le-au solicitat organizatorilor să aibă minim 4.500 de participanţi pentru a putea fi înregistrat un nou record mondial.

Pentru acest eveniment, Ministerul Culturii a alocat o sumă de 75.000 de lei.