Carmen Dan, sensibilizată de povestea nevăzătorului Petrică din Pașcani

Ministrul de Interne, Carmen Dan a fost impresionată de povestea lui Petrică, un nevăzător din Pașcani căruia nu i-au fost respectate drepturile, și a dat garanții că drepturile îi vor fi respectate. Carmen Dan a postat azi pe pagina sa de Facebook o postare și niște fotografii cu nevăzătorul din Pașcani.

„Din păcate, trăim vremuri în care starea de normalitate este tulburată de cazuri despre care vreau să cred că sunt excepții. Vreau să cred că de acum înainte se va crea un precedent şi astfel de situaţii nu se vor mai ivi, iar drepturile oamenilor precum Petrică vor fi respectate!

Sesizarea făcută ieri de Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, despre postarea jurnalistului Laura Baban recunosc că m-a sensibilizat și m-a intrigat.

Cazul lui Petrică din Pașcani mă interesează în primul rând ca om, pentru că gândesc că dinamica lucrurilor pe care le trăim ar trebui să nu ne facă să ne îndepărtăm unii de ceilalți, ci dimpotrivă, să ne bucurăm de o normalitate liniștită, chiar dacă unii dintre noi suferă de o boală, se luptă cu un handicap sau sunt defavorizați de natură.

Din postura funcției de ministru al afacerilor interne, am reacționat cum am aflat de “păţania” lui Petrică. Am luat legătura cu doamna Baban care a avut amabilitatea să îmi dea numărul de telefon al domnului Petrică pe care l-am şi sunat.

În acest moment, reprezentații Poliției Române desfășoară verificări suplimentare pentru a afla exact ce s-a întâmplat atunci, iar dacă cineva a greșit atunci acela trebuie să plătească!„, a afirmat ministrul de interne.

Jurnalista Laura Baban a postat pe pagina ei de Facebook povestea lui Petrică.

Deunăzi, Petrică avea de călătorit până la Sibiu. A găsit o firmă de transport, TRANS POLOSAM, din Iași, care avea un autobuz pe traseul ăsta. (Pe contul lor de pe autogari.ro scrie foarte frumos: ”Incepand cu anul 2003, echipa SC TRANS POLOSAM SRL asigura calatorilor sai un transport sigur, confortabil si civilizat cu autocare noi, elegante etc.”)

Petrică a sunat cu două zile înainte ca să-și rezerve biletul și a anunțat că va călători cu un câine ghid, căruia i-a rezervat de asemenea bilet. La telefon i s-a spus că e totul în regulă, să se prezinte la microbuz în ziua și la ora indicată, în Peco OMV.

Petrică locuiește în Pașcani, iar autobuzul pleca de la Târgu Frumos. Așa că a tocmit un om să-i ia cu mașina. La Târgu Frumos, de dimineață, pe la 7 și jumătate, Petrică și Maya s-au prezentat la autobuz. Când i-a văzut șoferul, Daniel (din păcate nu-i știm și numele de familie), a strigat la el că nu-l ia cu câine. Legea spune altfel: era obligat să-i ia! Maya este un câine ghid, antrenat special ca să-l ajute pe Petrică. Șoferului nu i-a păsat. A turbat și-a început să-l înjure. Apoi a lovit cu piciorul câinele, de-a scheunat Maya (un labrador măricel) și s-a rostogolit pe scări, apoi șoferul Daniel l-a împins violent pe Petrică jos din autobuz, a închis ușa și a plecat. Nimeni nu a reacționat! Nimeni.

Petrică a sunat la 112. A venit Poliția. Legea spune că șoferul trebuia oprit în trafic, amendat cu o sumă între 6.000 și 12.000 de lei și obligat să ia pasagerul nevăzător împreună cu câinele lui ghid. Dar, pentru că în România legea se face la tocmeală, șoferul a scăpat basma curată și și-a continuat de drum, iar firma, în cârdășie cu Poliția, i-a oferit lui Petrică posibilitatea să vină cu următorul microbuz, care pleca peste 4 ore”.