Mănăstirea Dragomirna nu este încă inclusă în patrimoniul universal UNESCO

Mănăstirea Dragomirna nu este încă inclusă în patrimoniul universal UNESCO. Gafa administrației prezidențiale care a inclus mănăstirea  în acest patrimoniu se datorează, poate, unei inițiative a deputatului de Suceava Cătălin Nechifor.

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a anunţat, în urmă cu o lună, că va face demersuri pentru ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul mondial, în condiţiile în care Biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi, care foloseşte aceeaşi tehnică decorativă ca cea a Mănăstirii Dragomirna, dar fiind construită cu trei decenii mai târziu, se află pe această listă.

Nechifor a declarat că, în calitate de membru al Comisiei parlamentare UNESCO, îşi propune să facă mai multe pentru recunoaşterea importanţei în patrimoniul mondial a Mănăstirii Dragomirna.

El a reamintit că, în 2014, Mănăstirea Dragomirna a primit premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului.

„Am un sentiment ciudat văzând în lista tentativă a UNESCO doar «Trei Ierarhi» din Iaşi, în condiţiile în care originalul este şi va fi întotdeauna Dragomirna” a menţionat Nechifor.

El a mai arătat că prin grija maicii stareţe Macrina şi a celorlalte maici de la Mănăstirea Dragomirna, la o galerie de artă din Bucureşti a fost vernisată o expoziţie care prezintă „o reproducere fabuloasă” a Psaltirii de la Dragomirna, realizată în atelierul mănăstiresc pe pergament şi hârtie specială japoneză.