Mănăstirea Dragomirna nu este încă inclusă în patrimoniul universal UNESCO

Mănăstirea Dragomirna nu este încă inclusă în patrimoniul universal UNESCO. Gafa administrației prezidențiale care a inclus mănăstirea  în acest patrimoniu se datorează, poate, unei inițiative a deputatului de Suceava Cătălin Nechifor.

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a anunţat, în urmă cu o lună, că va face demersuri pentru ca Mănăstirea Dragomirna să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul mondial, în condiţiile în care Biserica „Trei Ierarhi” din Iaşi, care foloseşte aceeaşi tehnică decorativă ca cea a Mănăstirii Dragomirna, dar fiind construită cu trei decenii mai târziu, se află pe această listă.

Nechifor a declarat că, în calitate de membru al Comisiei parlamentare UNESCO, îşi propune să facă mai multe pentru recunoaşterea importanţei în patrimoniul mondial a Mănăstirii Dragomirna.

El a reamintit că, în 2014, Mănăstirea Dragomirna a primit premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului.

„Am un sentiment ciudat văzând în lista tentativă a UNESCO doar «Trei Ierarhi» din Iaşi, în condiţiile în care originalul este şi va fi întotdeauna Dragomirna” a menţionat Nechifor.

El a mai arătat că prin grija maicii stareţe Macrina şi a celorlalte maici de la Mănăstirea Dragomirna, la o galerie de artă din Bucureşti a fost vernisată o expoziţie care prezintă „o reproducere fabuloasă” a Psaltirii de la Dragomirna, realizată în atelierul mănăstiresc pe pergament şi hârtie specială japoneză.

Distribuire articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *