La Mănăstirea Dragomirna au început astăzi, lucrările la iaz. Maicile susțin că acestea nu au nicio legătură cu vizita președintelui Klaus Iohannis

La Mănăstirea Dragomirna au început astăzi, lucrările  la iaz. Maicile susțin că  acestea nu au nicio legătură cu vizita președintelui  Klaus Iohannis care va avea loc miercuri, 3 mai.Turiștii vor putea vedea oglindită mănăstirea în iaz așa cum de altfel eram obișnuiți, abia în vara anului viitor. Luni,1 mai,se lucra de zor cu un utilaj la decolmatarea de după deversor pentru a se face  loc de scurgere a apei.Cu un alt utilaj se încerca a se face loc în amonte de iaz urmând ca apoi să se treacă la decolmatarea întregii suprafețe a iazului. De altfel ,iazul nici nu mai există ci doar locația lui. Acesta a cedat în urma ploilor abundente din vara anului 2010.De atunci, maicile s-au tot chinuit să-l refacă prin lucrări de investiții.Nu au reușit mare lucru.Dacă au fost bani pentru deversor nu s-au mai găsit bani pentru decolmatare așa că acesta pare mai mult un imaș pentru animale.Una dintre maici a spus că au fost alocați bani iar lucrările se fac în baza unui proiect.,,Nu are nicio legătura vizita președintelui Klaus Iohannis cu lucrările care au început de la iaz. S-a  reușit în baza unui proiect să se dea drumul la lucrare și a demarat fizic de astăzi. La anul va fi gata întreaga investiție și tot atunci mănăstirea se va oglindi în iaz așa cum eram obișnuiți. Accesul însă în partea de la iaz nu este permis turiștilor.Ei vor vizita doar partea de monument istoric, paraclisul,partea de interior a cetății,biserica mare,muzeu și la cimitir,,a ținut să spună una dintre maici  care părea a fi responsabilă cu partea de investiții la complexul monahal.

Șeful statului așteptat la Mănăstirea Dragomirna potrivit protocolului

Mănăstirea Dragomirna îl va aștepta și întâmpina pe șeful statului, Klaus Iohannis potrivit protocului.,,Am auzit că vine și o să-l întâmpinăm cum se cuvine.Nu facem o zi de sărbătoare pentru că vine președintele României. Vine, vrea să vadă un monument istoric  și unic în Bucovina.Nu ne facem program special, toate maicile își au rânduiala și ascultarea lor.O să fie maicile la pangar să îl întâmpine și stareța mănăstirii,, ne-a destăinuit  maica de la complexul monahal.În ce privește demersurile la UNESCO, viețuitoarele de aici  susțin că acestea nu au fost făcute de către mănăstire.,,Nu știm exact ce presupune și care sunt avantajele sau dezavantajele includerii mănăstirii în patrimoniul UNESCO și toate demersurile trebuie demarate de către noi.

Într-adevăr,turla este unicat cu 1000 de motive diferite.Încercăm să întreținem mănăstirea pentru că este monument istoric și să fie în stare acceptabilă. Zidurile sunt de atâția ani, se deteriorează și nu este ușor.Vrem să fie cât mai bine întreținut.Până la urmă acesta este și scopul nostru ,nu doar să stăm aici și să ne uităm. Facem proiecte pentru a fi finanțate dar sunt și persoane care vor să ajute și înțeleg ce înseamnă monument istoric și ce înseamnă să fie întreținut,, a conchis maica de la mănăstire.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *