Cea mai mare suprafață de regenerări din ultimii cinci ani făcute de Direcția Silvică Suceava

Direcția Silvica Suceava a realizat regenerat în această primăvară 2290 ha, din care 820 ha regenerări naturale și 1470 ha împăduriri integrale, fiind una din cele  mai mari  suprafețe regenerate  în  campaniile de împăduriri  din ultimii 5 ani.

Potrivit unei informări a Direcției Silvice Suceava, în  primavara  anului 2017  Directia Silvica Suceava a realizat  o suprafata de 1840 ha regenerari, din care 790 ha regenerari naturale si 1050 ha impaduriri integrale, în fondul forestier de stat.

             Lucrarile de completari curente in plantatiile  cu reusita provizorie  din primavara a.c. au fost efectuate in suprafata de 369  ha conform programului.De asemenea au fost executate refaceri plantatii calamitate pe suprafata de 2 ha.

         În  fond forestier privat administrat de RNP cu contracte          

În baza contractelor de administrare încheiate cu alţi deţinători de păduri,  in primavara a.c. Direcţia Silvică Suceava a executat lucrări de impaduriri pe o suprafaţa de 280 ha, iar regenerarile  naturale  realizate sunt in suprafata de 30 ha.

S-au  executat lucrari de completari in plantatiile cu reusita provizorie  in  suprafata  de 60 ha.                                                              

În fond  forestier apartinand persoanelor fizice cu contracte de servicii silvice

Conform Codului Silvic respectarea regimului silvic si in primul rand realizarea lucrarilor de impaduriri a suprafetelor taiate  si neregenerate in termenul legal , este obligatorie pentru toti detinatorii de fond forestier. Persoanele fizice  care detin suprafete  taiate si   neregenerate din fond  forestier privat  trebuie sa aiba in vedere in mod obligatoriu impadurirea acestor suprafete  conform prevederilor legale in vigoare.

Directia Silvica Suceava a pus la dispozitie persoanelor fizice in primavara 2017  puieti forestieri la preturi avantajoase in vederea impaduririi suprafetelor neregenerate care le apartin si a oferit asistenta tehnica necesara impaduririi acestor suprafete.

          In suprafetele neregenerate ce apartin persoanelor fizice cu contracte de servicii silvice in primavara a.c. s-au  executat  lucrari de impaduriri integrale pe o suprafata de 140  ha .Suprafete  reprezentative s-au executat in raza ocoalelor silvice: Brodina 29 ha, Vatra Dornei 21 ha,Pojorata 16 ha, Falticeni 10 ha, Falcau 7 ha.

În campania de împăduriri din primăvara anului 2017 s-au folosit un număr de 7,6 milioane de puieţi forestieri , din care 5,5 milioane puieţi molid,825 mii puieţi brad,310 mii puieţi larice, 40 mii puieţi pin silvestru, 135 mii puieţi fag, 226 mii puieţi stejar pedunculat, 71 mii puieţi gorun, 312 mii puieţi paltin de munte,140 mii puieţi frasin, 57 mii puieţi salcâm,5 mii puieți cireş,7 mii puieti tei, 31 mii anin ,3 mii puieţi plop e.a. si 1 mie puieţi plop alb .

Puietii utilizati in campania de impaduriri din acest an sunt produsi in cea mai mare parte in pepiniere proprii.  

Directia Silvica Suceava  a livrat  in primavara 2017 la alte directii silvice si terti un numar de 267 mii puieti, din care: 233 mii molid, 32 mii puieti pin silvestru si 2 mii salcie.

          Directia Silvica Suceava a pus la dispozitie contracost in primavara anului 2017 pentru cei interesati puieti din specii ornamentale dintr-o gama variata de specii pentru amenajarea spatiilor verzi.  

 Pepiniere   

Directia Silvica Suceava detine un numar de 70 pepiniere permanente, din care un numar de 68 sunt destinate culturiii puietilor de rasinoase, iar un numar de 2 sunt destinate culturii puietilor de foioase.Suprafata totala a pepinierelor permanente este de 115 ha.

De asemenea  Directia Silvica Suceava are  un numar de 173 pepiniere cantonale cu o suprafata totala de 9 ha.

Suprafata  totala a pepinierelor Directiei Silvice Suceava este de 124 ha, din care o suprafata de 65 ha este destinata producerii de material saditor.Din aceasta suprafata , o suprafa ta de 26 ha este ocupata cu puieti forestieri, din care 20 ha puieti de rasinoase si 6 ha puieti de foioase.

Pe o suprafata de 20 ha la Pepiniera Silvica Salcea  exista culturi de puieti ornamentali dintr-o gama diversificata de specii din genurile Chamaecyparis,Juniperus, Thuja, Hibiscus, Forsythia, Spirea,Magnolia, etc,) destinate vanzarii la terti.

          Pe o suprafata de 1 ha la Pepiniera Silvica Izvor de la O.S.Gura Humorului exista de asemenea culturi de puieti ornamentali  dintr-o gama diversificata de specii.

In primavara anului 2017 Directia Silvica Suceava a realizat o suprafata de 4170 mp culturi in solarii, din care 3800 mp molid, 350 mp larice si 20 mp pin silvestru.

In pepiniere Directia Silvica Suceava a realizat in primavara anului 2017 urmatoarele culturi:

-repicaje  257 ari, din care : 239 ari molid, 14 ari larice si 4 ari pin silvestru

-semanaturi 70 ari, din care: 50 ari molid si 20 ari salcam.

-butasiri 20 ari , din care: 10 ari plop e.a. si 10 ari salcie.

În acţiunile  şi manifestările ce au avut loc în  primavara a.c.Directia Silvica Suceava a avut o implicare deosebita.Scopul acestor actiuni  este de a reaminti şi sensibiliza omul obişnuit, dar şi factorii de decizie despre rolul pădurii,despre importanţa menţinerii echilibrului ecologic al mediului.

O componentă importantă a activităţii de regenerare a pădurilor o reprezintă susţinerea din punct de vedere tehnic şi logistic a acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei apărării, conservării şi dezvoltării pădurii, a respectului pentru pădure în societatea actuală.

În cadrul acestor acţiuni cu rol de conştientizare a valorii pădurilor în perioada inclusă în “Luna plantării arborilor” s-au  desfăşurat o serie de evenimente  ca: plantări de puieţi forestieri în şantiere de împăduriri din fond forestier şi din afara acestuia, conferinţe pe teme ecologice, expoziţii pe teme specifice pădurii, concursuri profesionale, sponsorizări cu material forestier pentru plantat, se arată în informare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *