Foto/Concurs național organizat de ROMSILVA ,,Cel mai bun fasonator,,.Competiția se desfășoară la Mălini

Concurs pentru bărbați. În aceste zile, la Mălini se desfășoară concursul național organizat de RNP- ROMSILVA “Cel mai bun fasonator mecanic”. În competiție se  află 30 de direcții silvice din țară iar Direcția Silvică Suceava  este reprezentată de Vasile Apetrei de la Ocolul Silvic Crucea. Din partea structurii centrale RNP – Romsilva, sunt  prezenți  șeful Serviciului Intern de Prevenție și Protecție,  ing. Traian Fulicea precum și ing. Aurel Nicolescu, din cadrul aceluiași serviciu al RNP. Participanții  din acest an la faza națioală a competiției alături de concurentul Direcției Silvice Suceava sunt Dolca Vasile-DS Maramureș(Groșii Țibleșului),Drăgan Ilie-Bistrița Năsăud(CVPP Bistrița),Hucail Constatin-Botoșani(Flămânzi),Constantin Tudosia-Neamț(Poiana Teiului),Vintilă Cristian-Bacău(Mănăstirea Casin),Negru Stratone-Bazău(Vintilă Vodă),Ciubalak Francisc-Bihor(Aleșd), Niță Viorel-Constanța(Băneasa),Nicolae Adrian-Prahova(Ploiești),Muscalu Gabriel-Olt(Bals),Suceava Vasile-Mureș(Gurghiu),Constantin Viorel-Galați(Grivița),Mihoc Sebastian-Alba(Cugir),Borinceanu Gheorghe-Sibiu(Miercurea Sibiului),Lupu Ioan-Caraș Severin(Reșița),Serbulescu Constantin Daniel-Gorj(Tg-Jiu),Tănăsie Cristian Eugen-Mehedinți(Tarnița),Hodorog Constantin-Dâmbovița(Pucioasa),Prunaru Stelu-Ilfov(Snagov),Macsek Francisc-Timiș(Timișoara),Olteanu Florin-Giurgiu (Comana),Haiducu Nicolae-Argeș(Curtea de Argeș),Diaconu Marian-Iași(Răducăneni),BartoșEmerich-Arad(Lipova),Goga Ioan-Satu Mare(Borlești),Stancu Nicușor-Dolj(Amaradia),Dobrea Silviu-Vaslui(Epureni),Nuța Gheorghe-Vâlcea(Călimănești) și Mitcă Vasile-Tulcea.

 Concursul ,,Cel mai bun fasonator,, este o reușită.

,, Concursul ,,Cel mai bun fasonator,, este o reușită. Este foarte bine organizată  și are multe noutăți față de anii anteriori.  RNP-Romsilva a organizat în totalitate inclusiv, jurizarea, programul pe calculator după care se calculează este creația noastră. Anul acesta proba de doborât se organizează în poligon nu în pădure din dorința de  a reduce riscurile și de asemenea, de a mări precizia. Suceava ca Direcție Silvică este un etalon al RNP și rămâne un etalon cu un potențial, cu oameni foarte bine pregătiți ți  cu o ștachetă foarte mare așa cum am vrea să fie toate direcțiile. Anual  la nivel de regie se înregistrează aproximativ 27 de accidente în medie din care  1-2 accidente mortale,,a spus  ing. Traian Fulicea. Invitați speciali la competiție  din acest an au fost silvicultori ai  Asociației de stat pentru Silvicultură  ,,Moldosilva,, din Republica Moldova.  ,, Avem o colaborare  dintre Moldsilva și Romsilva și în acest an am fost invitați să fim prezenți în domeniul silvic pentru prima dată dar la alte competii din România am mai fost.  Reprezentăm  Rezervația ,,Plaiul Fagului,, din Raionul Ungheni,chiar din centrul Basarabiei și venim direct de la o tabără de creație din raion și împreună cu colaboratori ai rezervației iată, cioplesc lemnul aici, la concurs în Bucovina. Încercăm să prezentăm cum se dă  doua viață lemnului. De mic copil am sculptat mii de lucrări dar sunt lucrător silvic. E un mod de viață și o pasiune,,ne-a spus Dumitru Muruzuc.

Nu au lipsit miercuri, zi în care s-au desfășurat două probe ale concursului, directorul Direcției Silvice Suceava, ing. Sorin Ciobanu, directorul tehnic al DS Suceava, Vasile Solovăstru și directorul comercial al instituției, ing Cătălin Diaconescu .,, Având în vedere experiența din anii trecuți și organizarea concursurilor județene de profil și experința RNP-Romsilva a stabilit ca acest concurs ajuns la faza națională să se desfășoare la Suceava. Este o recunoaște a muncii lucrătorilor forestieri din județul nostru având în vedere că avem 16 formații de exploatare pe raza Direcției Silvice Suceava.De asemenea, în decursul timpului noi reușim cu formațiile noastre î jur de 100.000 mc /an material lemnos ,parte din el ajunge la populație  și unitățile bugetare . orice competiție este făcută pentru a exista și un clasament dar în  afara acestuia obiectivele RNP și ale noastre sunt acelea de a perfecționa oamenii,de a le aduce la cunoștință regulile de protecție a muncii, de a le reîmprospăta aceste reguli, de a-i îndruma să le respecte . Important este să respecte aceste reguli în pădure. Importante este ca fasonatorii mecanici în pădure să nu pună în pericol viața lucrătorilor silvici,,a  spus Diaconescu.

Prezent la concurs a fost și  șeful  Serviciului Intern de  Prevenție și Protecție, ing. Cristian Tomniuc.,,La nivelul RNP-Romsilva s-a hotărât ca timp de o săptămână acest concurs profesional să aibă loc la Direcția Silvică  Suceava. La rândul ei, Direcția Silvică a ales ca locație de desfășurare Ocolul Silvic Mălini .Concursul constă în cinci probe;  schimbarea lanțului, tăierea de precizie,tăierea combinată,doborârea arborelui și cepuirea.Toate probele se desfășoară în poligon pe bușteni calibrați la aceeași dimensiune,astfel încât să se asigure și din acest punct de vere condiții de participare egale tuturor participanților. Ne onorează faptul că organizăm acest concurs dar sunt suficiente responsabilități,, a spus Tomniuc.

  Scopul concursului este creșterea aptitudinilor fasonatorilor mecanici la executarea operațiilor de doborât, de fasonat și curățat de crăci în exploatările forestiere în condiții de securitate și de sănătate în muncă (SSM). Lucrările din exploatările forestiere au multiple riscuri, cu înregistrarea a numeroase accidente de muncă. De aceea, RNP-Romsilva acordă o atenție deosebită acestei categorii de lucrări. Prin acest concurs se determină tocmai creșterea calității pregătirii profesionale. Totodată, în acest fel se urmărește conștientizarea lucrătorilor din domeniu că echipamentul individual de protecție este în folosul lor.

Nu a lipsit de la nivelul RNP-Romsilva,liderul de sindicat. Dar alături în aceste zile, la competiție se află și Cezar Straton, șeful sindicatului “Silvicultorul” din cadrul Direcției Silvice Suceava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *