Cei care lucrează în locuri de muncă sau operațiuni periculoase au dreptul la o primă în acest sens, calculată în funcție de gradul de periculozitate: pentru cele deosebit de periculoase, prima se situează între 37 și 50%; pentru cele foarte periculoase, între 16 și 30%, iar pentru cele mai puțin periculoase, prima e de până la 16%.

Militarii, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din administrația penitenciarelor și personalul civil au dreptul la sporuri de până la 15%, în funcție de condițiile de muncă, corespunzător timpului de muncă lucrat în: condiţii periculoase sau vătămătoare, condiţii grele de muncă și în activităţile care solicită o încordare psihică foarte ridicată.

“Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de o compensaţie de 30% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază”, scrie în lege.

De asemenea, cei care execută lucrări de excepție sau misiuni speciale primesc până la 50% în plus la salariu/solda de funcție de bază. Cei care sunt trimiși în delegație sau sunt detașați au dreptul la indemnizația specială de delegare/detașare, precum și la decontarea cheltuielilor de cazare. Totodată, cei care lucrează cu cifru de stat beneficiază de o indemnizație de 15-20% din soldă/salariul de bază.

“Pentru activitatea desfăşurată în unităţi situate în localităţi sau în zone izolate ori în unităţi situate în localităţi sau zone unde atragerea personalului se face cu greutate, personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, precum şi personalul civil beneficiază de un spor de până la 20% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază”, se mai prevede în Legea nr. 153/2017.

Acestea nu sunt însă decât câteva exemple de sporuri și sume suplimentare pe care le pot primi cei din sistem. Actul normativ prevede, în egală măsură, prime și compensații speciale pentru personalul aeronautic, drepturile bănești pentru cei din marină, care sunt banii pe care îi primesc cadrele pe timpul studiilor sau cei care aleg modelul instruirii individuale, dar și sumele care se cuvin personalului civil.

“Personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională beneficiază de drepturile salariale reglementate prin prezenta lege, potrivit categoriei de personal şi domeniului în care îşi desfăşoară activitatea, scrie în actul normativ”, referitor la această categorie de personal.

Notă: Toți cei interesați să vadă ce bani primesc bugetarii care ocupă o anumită funcție vor avea acces la o listă publicată de instituția sau autoritatea unde se încadrează funcția respectivă. Legea nr. 153/2017 aduce în sarcina autorităților publice o obligație de transparentizare a veniturilor, despre care vă povesteam mai multe aici. Primele astfel de liste ar trebui publicate în luna septembrie.

sursa avocatnet.ri