Foto/Poiana Micului a imbracat astazi, haine de sarbatoare.175 de ani de la înființarea localității

Sute de etnici polonezi din judet dar si din tara sunt prezenti astazi la Poiana Micului pentru a sarbatori alaturi de comunitatea de aici, 175 de ani de la înființarea localității . Uniunea Polonezilor din România și Parohia Romano-Catolică din Poiana Micului catalogheaza acest eveniment drept foarte important pentru toată comunitatea poloneză din România. Pe 29 iulie 2017, se  sărbătoreste  175 de ani de la înființarea localității Poiana Micului – un sat pitoresc polonez din Bucovina românească. PS Petru Gherghel a fost asteptat de catre presedintele Uniunii Polonezilor din Romania,Ghervazen Longher ,deputatul minoritatii poloneze in Parlamentul Romaniei,Victorita Longher,preoti  si foarte multi invitati.  Nu a lipsit consulul Poloniei la Bucuresti si  presedintele Consiliului Judetean Suceava,gheorghe Flutur. Lor li se alatura un grup de cercetasi de la localitatea Pildesti,judetul Neamt.


Călătoria înaintașilor muntenilor polonezi din Bucovina, care astăzi este definită în literatura de specialitate ca fiind munteni din Czadca, regiune situată la granița dintre Silezia și Małopolska, a început de veacuri, mai întâi în Czadca, apoi în împrejurimile Cernăuțiului, pentru a se încheia pentru locuitorii din Poiana Micului, acum 175 de ani, în Bucovina românească.


Această îndelungată migrație nu a afectat în nici un fel sentimentul identității muntenilor din Czadca, mândri de rădăcinile lor poloneze care sunt cultivate până astăzi cu mare grijă.

S-a păstrat limba, credința, atașarea de tradițiile și de valorile poloneze.

În Poiana Micului „se grăiește” până astăzi în limba polonă, copiii învață limba maternă la Școala Gimnazială „Krystyna Bochenek”, Asociația Polonezilor din Poiana Micului activează într-o Casă Polonă spațioasă și frumoasă, iar locuitorii își consolidează credința puternică în biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus”, construită cândva împreună cu locuitorii nemți și în biserica nouă „Sfântul Ioan Paul al II-lea”.

Programul manifestărilor va fi următorul:
– ora 11.00 – Sfânta liturghie la biserica „Preasfânta Inimă a lui Isus”
– ora 12.30 – program artistic, picnic pe terenul de lângă parohie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *