Foto/Sute de polonezi la sarbatorirea a 175 de ani de la înființarea localității Poiana Micului. Flutur și consulul Poloniei la București între invitați

Sute de polonezi din județ, din țară dar și din Polonia au ținut să fie prezenți astăzi, la manifestările prilejuite de împlinirea a 175 de ani de la înființarea localității Poiana Micului. Cu toții au venit îmbrăcați în haine de sărbătoare, majoritatea purtând portul popular specific. A fost o zi cu totul aparte pentru întreaga comunitate polonă.Poiana Micului – un sat pitoresc polonez din Bucovina românească așezat într-o zonă parcă ruptă din rai.  Odată ajuns acolo vezi o comunitate aparte parții din județ, cu oameni gospodari, cu locuințe bine îngrijite și case care din care mai atrăgătoare. Programul manifestărilor   a început cu sosirea PS Petru Gherghel, Episcop Romano-Catolic de Iași care a fost întâmpinat potrivit tradiției cu colac și sare  de către tineri îmbrăcați în costume populare tradiționale. PS Petru Gherghel a fost așteptat de întreaga comunitate dar și de cei veniți să participe la sărbătoarea satului.  În mijlocul comunității poloenze s-a aflat consulul Poloniei la Bucuresti, Andrzej Kalinowski, deputatul Uniunii Polonezilor din România , Victoria Longher, presedintele Consiliului Judetean Suceava  Gheorghe Flutur, primarul comunei Manastirea Humorului  Constantin Moldovan, președintele Uniunii Polonezilor din România,  Ghervazen Longher.

Celor prezenți li s-au alăturat formațiile artistice din Polonia prezente la Festivalul Internațional ,,Întâlniri bucovinene,, de la Câmpulung Moldovenesc precum și  formații artistice de etnie polonă din Pătrăuții de Sus- Ucraina  și un grup de cercetași din județul Neamț. Manifestările au debutat la ora 10:30 cu un recital vocal-instrumental de muzică sacră în biserica “Preasfânta Inimă a lui Isus”, susţinut de soprana Anca Cecilia Păuleţ, acompaniată de ansamblul cameral Icarus (Teodor Casiean – vioara I, Robert Stratica – vioara II, Emilian Dănilă – viola, Andrei Papa – violoncel, Radu Amarinei – oboi); la orgă: Ioan Paul Păuleţ, iar la ora 11:00 a început Sfânta Liturghie concelebrată de E.S. Petru Gherghel, episcop de Iași, pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, pr. Gabriel Bucur, paroh în Poiana Micului, precum și preoții decanatului de Bucovina.

 

După Sfânta Liturghie pe platoul de lângă Casa Pelerinului din localitate, a avut loc un spectacol folcloric susținut de ansamblul gazdă „Mała Pojana”, ansamblul „Pojana” din Piława Dolna – Polonia, ansamblul „Mikulanka” din Slovacia, ansamblul „Stanowianie” din Stanow –
Polonia, ansamblul „Sołonczanka” din Solonețu Nou și ansamblul „Mănăstirenii” din Mănăstirea Humorului. 

Deschiderea oficială a evenimentului aniversar  a avut loc pe scena special instalată  de către oficialități. Au luat cuvântul președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher care a declarat că ,, toată comunitatea poloneză din Bucovina se află la ceas de sărbătoare, aniversând 175 de ani de la înființarea localității Poiana Micului,,. Așa cum deja s-a mai spus Bucovina este  o Europă în miniatură în care s-a trăit în bună înţelegere indiferent de etnie.Oficialitățile invitate au primit din partea Uniunii Polonezilor din România o plachetă specială aniversară a localității.

Flutur ,, Vă iubesc, vă respect, vă prețuiesc,dragi poenari,,

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur a declarat că  o parte din formațiile artistice prezente la Poiana Micului participă la manifestarea culturală internațională de la Câmpulung Moldovenesc, susținând că ,,asta-i Bucovina,un mozaic de minorități,12 minorități care trăiesc în pace civilizat.,, ,,Noi suntem un model de Europă în miniatură. Am știut să fim toleranți, am știut să ne respectăm unii pe alții .Mă înclin în fața dvr. Vă iubesc, vă respect, vă prețuiesc,dragi poenari . La multi ani,Poiana Micului pentru ziua satului dvr -175 de ani…Mă gândeam că cei mai în vârstă  oameni de aici,bunici sau străbunici  lor poate au prins acele  vremuri când au venit pe aceste meleaguri populația poloneză. 1842-istoria dacă intrăm în amănunte spune multe… Fără comunitatea poloneză, Bucovina ar fi fost mai săracă. Dvr. ați adus și aduceți o contribuție foarte mare a civilizației Bucovinei și României. Vă felicit pentru hărnicia dvr.

Nu sunt un simplu turist ci un om care am am copilărit alături de dvr. la Botoșana unde m-am născut și trăiesc în Gura Humorului alături de Pleșa și Poiana Micului.  Cu oamenii de aici m-am întâlnit la lucru la pădure, sunt oameni foarte harnici,pricepuți ,o parte sunt plecați la muncă în Austria, tot la pădure.Vreau să vă felicit pentru unitate, sunteți oameni uniți.Anul trecut ne-am întâlnit cu premierul Poloniei la Soloneț. A fost în vizită în Bucovina atunci  și premierul român. Am stat mult de vorbă și  s-a discutat și despre dezvoltarea celor două țări Polonia și România. Avem un viitor comun în UE și NATO.Sper să vină ziua să continuăm și acest drum spre Sucevița ca să putem să scoatem la civilizație zona. Am curajul să spun asta pentru că am mai făcut o bucată de drum și ne ajută Dumnezeu să mai facem,, a spus Flutur.

 

Deputatul Victoria Longher  a subliniat că deși au trecute peste 170 de ani, ,,s-a păstrat limba,credința,tradițiile și valorile poloneze,,.  ,,În Poiana Micului ,,se grăiește,, până astăzi în limba polonă, copii învață limba maternă la Școala Gimnazială ,,Krystya Bochenek,,,Asociația Polonezilor din localitate activează într-o Casă Polonă spațioasă iar locuitorii își consolidează credința puternică în Biserica ,,Preasfînta Inimă a lui Isus,, ,construită cândva împreună cu locuitorii nemți și în biserica nouă ,,Sfântul Ioan Paul al II-lea,, Admir spiritul gospodăresc al polonezilor care au înființat acest sta și faptul că nu s-a pierdut odată cu pelcarea lor,ci este continuat de locuitorii de azi,care sut mândri de înaintașii lor și le poartă pe mai departe exemplul de muncă și de conviețuire pașnică,, a spus parlamentarul.Bătrânii prezenți au fața băzdrată de ani dar nu și-au pierdut zâmbetul. Au muncit ,au crescut copii,au nepoți și strănepoți dar  au rămas la Poiana Micului.Poate, spun ei, dacă ar fi locuri de muncă, toți ar fi rămas aici. Drozdec  Voicec a trecut de 83 de ani. Împreună cu soția, Drozdec Rozalia,(80 de ani), a crescut 4 copii. Toți sunt la casele lor în Poiana Micului. Au 14 nepoți iar la strănepoți susțin că nu s-au gândit să îi numere. ,,  Aici ne-am născut iar părinții tot la Poiana Micului. Pentru noi este bine acum față de cum am trăit înainte când a fost mai greu. Avem 4 copii, trei băieți și o fată, 14 nepoți și strănepoți cred că vreo 8 sau 9 .Trebuie să îi numărăm … Știu că sunt plecați din nepoți în străinătate prin Anglia și într-o insulă departe, nici nu îmi aduc aminte cum îi spune. Nu au ce lucra aici.De asta și din sat sunt mulți,foarte mulți plecați în străinătate.Înainte lucrau la pădure dar acum merg,Dumnezeu știu pe unde pentru a câștiga bani,,,ne-a destăinuit cei doi bătrâni.

Programul a inclus  și un picnic pe terenul de lângă parohie. Acasă,  la Poiana Micului au revenit fie și numai pentru o zi polonezii plecați la muncă în străinătate , în țară sau cei stabiliți în Polonia. A fost zi de mare sărbătoare pentru localnicii din Poiana Micului care demonstrează că știu să păstreze cu sfințenie rădăcinile și identitatea poloneză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *