MES SA Suceava arată ca după război.În ultimele luni a dispărut totul din interior.Geamurile și tâmplăria din fier sunt doar în amintiri

Fostă unitate etalon a Sucevei, MES SA , societate care pe vremuri se chema IMUS şi era parte integrantă a zonei industriale din Burdujeni, de ani buni clădirea  a fost devalizată . Ce a mai rămas din MES SA se poate vedea în câteva imagini. De altfel, toată industria Sucevei a fost pusă pe chituci.  În ultimele luni însă a dispărut totul din interior dar și tâmplăria din fier cu tot cu geamuri. Înainte de 89 aici lucrau mii de  de angajaţi  la fel ca la celelalte fabrici care pur și simplu au fost rase în locul lor fiind ridicate hipermarketuri. MES a fost  furată  bucată cu bucată şi nu i-a tras nimeni la răspundere. Dacă te uiti din stradă nu îți vine să crezi ce vezi în fața ochilor. Totul a dispărut.A fost distrusă instalația electrică, obiectele de mobilier furate iar ce a rămas este distrus.Din WC-urile interioare s-a furat totul. Două tăblii din fier inscripționate mai scot în relief câteva din produsele ce se puteau găsi de vânzare la magazinele întreprinderii. În ”glorioasa” industrie constructoare de mașini, MES SA era una din unitățile care producea nu numai pentru intern dar și pentru export.  Din  zona industrială a Sucevei nu a mai rămas decât o urmă a fostului Combinat de Celuloză și Hârtie.Peste fosta IFA s-a construit Iulius Mall.

 Doar câțiva angajați ai MES au picat pradă oamenilor legii pentru că de distrugerea celorlalte unități economice din Suceava dar și din județ  nu a răspuns nimeni.   Dumitru Duduman, fostul director al SC MES SA Suceava, a fost condamnat în 2016 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la  6 ani de în

chisoare cu executare.

Fostul executor judecătoresc Cezar Ţugui la 5 ani de închisoare cu executare. Andrei Duduman, fiul directorului SC MES SA, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere,fostul consilier juridic de la MES, Liliana Vasilisa Daniliuc- 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere,Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă prin care s-a încercat spălarea de bani gândită -3 ani de închisoare cu suspendare.

In 1989, în judeţul Suceava, 43 de întreprinderi industriale ofereau locuri de muncă unui număr de 91.200 de salariaţi. După 25 de ani mai lucrează în industrie 24.500 de angajaţi, cei mai mulţi în firme nou înfiinţate, multe la număr dar cu puţini salariaţi, fiindcă marile fabrici comuniste au sucombat în majoritate. Au rămas doar în istorie şi în memoria foştilor muncitori, Combinatul de Prelucrare a Lemnului, cu 5.500 de muncitori, IMUS, cu cei 3.700 de lucrători, ori IUPS, cu 2.450 de angajaţi. Din cei peste 3.000 de angajaţi ai fostului CCH au mai rămas puţin peste 700, caz fericit pentru că din fosta IFA, transformată în FAMOS şi mai nou în Genko Group, mai trag cu dinţii de locul de muncă, neplătiţi de jumătate de an, 70 din cei 2.800 de lucrători u s-au prăbuşit pe rând, în sfertul de secol ce s-a scurs de la evenimentele din decembrie 1989, alte întreprinderi cu sute sau mii de angajaţi precum Sarex Rădăuţi, Integrata Suceava, Abatorul Burdujeni, Sircovtex Siret, Metadet Fălticeni, Stimas Suceava ori Stif Fălticeni. Spaţiile industriale ale acestora, câte au rămas în picioare, sunt în cea mai mare parte pradă ruginii, intemperiilor şi hoţilor de fier vechi.Complexul comercial Suceava Shopping City, aplasat pe fundaţiile defunctei Intreprinderi de Prelucrare a Lemnului înfiinţată pe vremea comuniştilor este condus acum de Mircea Petrariu, cel care până pe la începutul anilor 2000 se erija în apărător al intereselor angajaţilor de la Mobstrat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *