Căpitanul de la CMJ, Florin Pandelea ar putea fi cercetat in stare de libertate

Capitanul Florin Pandelea de la CMJ Suceava, originar din Dolhești, acuzat  pentru comiterea a două infracţiuni de trafic de influenţă ar putea fi cercetat in stare de libertate. Tribunalul Suceava a respins astăzi, pe motiv de tardivitate solicitarea Parchetului  de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, privind prelungirea pentru încă 30 de zile, începând cu data de data de 02.09.2017 şi până la 02.10.2017 inclusiv, a măsurii preventive a arestului la domiciliu.Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare pentru inculpat şi procuror. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 31.08.2017, ora 15:00.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași  cercetează încă de la începutul lunii aprilie pe căpitanul Florin Pandelea, pentru trafic de influență, plutonierul Constantin Mihaiu, pentru infracțiuni de trafic de influență, sergentul Iulian Valerică Vizitiu, pentru cumpărare de influență, precum și a inculpatului Valerică Vizitiu, pentru complicitate și instigare la cumpărare de influență. De exemplu, Pandelea Florin a pretins suma de 1.000 de euro pentru încadrarea unei persoane ca militar profesionist la o unitate de poliție militară u el a mai primit și 400 de lei pentru a „rezolva” vizita medicală inculpații Florin Pandelea, Valerică ­Vi­zitiu, Iulian – Valerică Vizitiu și Constantin Mihaiu. Judecătorii suceveni au dispus luarea măsurii arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile, față de inculpatul Florin Pandelea pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată, în timp ce Valerică Vizitiu a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pentru comiterea a două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență, Iulian – Valerică Vizitiu s-a ales și el cu control judiciar pentru săvârșirea a trei infracțiuni de cumpărare de influență, în timp Constantin Mihaiu este și el sub control judiciar pentru comiterea unei infracțiuni de trafic de influență. Decizia magistraților suceveni a fost păstrata și la instanța superioară.

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iași au dispus, la data de 4 aprilie 2017, punerea în mișcare și reținerea inculpaților militari căpitanul Florin Pandelea sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, plutonierul Constantin Mihaiu sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență, sergentul Iulian Valerică Vizitiu  din Prutești sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, precum și a inculpatului Valerică Vizitiu pentru complicitate și instigare la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În cursul zilei de 5 aprilie 2017, inculpații au fost prezentați cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava, care a dispus măsura arestului la domiciliu față de inculpatul Florin Pandelea și măsura controlului judiciar față de ceilalți trei inculpați, măsuri contestate de procurorii militari.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă au rezultat că în intervalul martie — aprilie 2016, inculpatul militar Pandelea Florin a pretins de la denunțătorul T.R.N. suma de 1.000 de euro și primit 2.230 lei (echivalentul a 500 de euro) în contul cardului de salariu pentru a efectua intervenții în vederea încadrării unei persoane ca militar profesionist la o unitate de poliție militară de pe raza județelor Bistrița sau Suceava.

Ulterior, inculpatul a pretins și primit de la aceeași persoană și suma de 400 de lei pentru intervenții vizând facilitarea vizitei medicale efectuate la Spitalul Militar Iași în luna aprilie 2016.

Totodată, în luna septembrie 2016, inculpatul Pandelea Florin a pretins de la inculpatul Vizitiu Iulian Valerică bani și foloase materiale pentru a exercita intervenții pe parcursul procedurilor de înscriere și evaluare în vederea încadrării acestuia ca militar profesionist.

De asemenea, inculpatul Vizitiu Iulian Valerică a oferit, în cursul lunii decembrie 2016, sume de bani și inculpatului Mihaiu Constantin (subofițer) pentru a realiza intervenții în vederea încadrării sale ca soldat gradat profesionist și, ulterior, pentru ca acesta să intervină în vederea obținerii unei repartiții, conform opțiunilor făcute la înscriere, ceea ce subofițerul a acceptat, implicându-se în efectuarea acestor intervenții.

În ceea ce privește activitatea infracțională a inculpatului Vizitiu Valerică, tatăl inculpatului Vi­zitiu Iulian Valerică, din probatoriul administrat a reieșit că, luând cunoștință în cursul lunii septembrie 2016 de banii pretinși de Pandelea Florin pentru a-și trafica influența, a făcut o contraofertă condiționată de implicarea unei rude a unui militar, care a fost prezentată de Vizitiu Iulian Valerică militarului Pandelea Florin.

Totodată, inculpatul Vizitiu Valerică l-a consi­liat pe fiul său cum să procedeze în predarea banilor către inculpatul Pandelea Florin și l-a de­terminat să ofere inculpatului Mihaiu Constantin o sumă de bani în vederea efectuării unor intervenții pentru obținerea unei repartiții corespunzătoare.

Pe data de 4 aprilie 2017, în baza încheierii judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava, sub coordonarea a trei procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, au fost efectuate cinci percheziții domiciliare pe raza județului Suceava de către lucrători din cadrul DGA, SJA Suceava, cu sprijinul jandarmilor din cadrul UJ Suceava.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și în vederea stabilirii răspunderii judiciare

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *