Ultima ora/25 de suceveni intre care cadre didactice de la Scoala nr 9, parinti si copii prezenti la sedinta Consiliului Local

25 de suceveni intre care cadre didactice de la Scoala nr 9 din Suceava, parinti si copii prezenti la sedinta Consiliului Local . Circul a fost provocat de  USR dar alimentat in delibrativul local de catre alesii PSD. Potrivit primarului, cu consilierul local PSD, Mocanu a fost domnia sa la fata locului si a fost de acord initial de locatia aleasa  insa intre timp acesta s-a razgandit.  Nu a lipsit nici lidera USR Suceava.

Gradinita cu program prelungit este o necesitate in cartierul Obcini pentru familiile care au copii mici sau familiile viitoare. Alimentati de o formatiune politica dar si de alesii locali social democrati,  sucevenii adusi sa faca  chipurile impresie in deliberativul local sunt mai degraba porniti sa sustina ,,Nu ,,.

Primarul  Sucevei, Ion Lungu sustine ca aceasta gradinita este foarte necesara si ca nu exista alta varianta pentru locatie.  ,,Este singura sansa pentru a ridica o gradinita pe bani europeni iar reprezentantii scolii se opun.  Va sigur ca nu este o smecherie. Nu intru in dezabatere.Bine ati venit!. Daca se aproba acest proiect este un acord de principiu iar o firma sa faca un proiect pentru acea gradinita,, a spus Lungu.

Construirea unei grădinițe în curtea Scolii nr. 9 din Obcini a stâr­nit numeroase discuții, mai ales din pricina faptului că, pentru ridicarea construcției, ar urma să fie distrusă o porțiune din parcul aflat în curtea școlii. In acest sens, primarul Ion Lungu a prezentat  celor  veniti o propunere de schiță de proiect a grădiniței, conform căreia amplasarea construcției ar afecta o porțiune de 17% din su­prafața totală a parcului.

Lungu s-a arătat deranjat de faptul că profesorii de la Scoala nr. 9 susțin că o grădiniță cu program prelungit nu este necesară în cartierul Obcini, în condițiile în care singura grădiniță cu program normal din cartier este aglomerată și lucrează în două schimburi, motiv pentru care nu se poate autoriza sanitar. ,,,Tinta mea nu e nici pe departe să distrugem spațiile verzi, să producem disconfort la școală, doar să putem găsi o soluție să construim o grădiniță în cartierul Obcini. Dacă m-a deranjat ceva la discuția cu cadrele didactice de la Scoala nr. 9 a fost un singur lucru: atunci când au spus că nu este necesară o grădiniță în cartierul Obcini cu program prelungit. Un lucru total neadevărat, contrazis de însuși faptul că singura grădiniță pe care o avem în cartierul Obcini este cu program normal și nu se poate autoriza pentru că este foarte aglomerată și lucrează în două schimburi. Astăzi este o singură intrare la această școală, este acces la parc, careul școlii și așa mai departe. Ca atare, chiar dacă prin ghidul solicitantului ni se cere să avem la dispoziție 1.000 mp pentru o grădiniță cu program prelungit, suprafața construită este undeva la 5 ari, restul vin spații verzi, locuri de joacă, alei de acces și așa mai departe. Ca atare, într-o propunere de aici am afecta parcul cu 25 mp, deci 15 m pe 15 m. N-am ajunge nici la statuie. Parcul va fi afectat undeva la 17% din 1.300 de metri, cât este astăzi, conform schiței cadastrale. Avem posibilitatea să ne extindem către Protecția Mediului, la aleea din spate, în așa fel încât să găsim cei 5 ari pentru grădiniță. Sigur că s-ar schimba fluxul de circulație la școală și la  grădiniță. Am veni cu grădinița până la colțul școlii. Am gândit două intrări separate, pentru că s-a pus o problemă corectă: se aglomerează foarte mult zona. Si așa este aglomerată, mai ales la bulevardul principal, să rămână accesul la școală pe unde este astăzi, iar intrarea la grădiniță să se facă din Gavril Tudoraș. Este o distanță de 4-5 metri între sala de sport și gard, cu o diferență de nivel care se poate lucra, se poate amenaja să se facă o pantă de acces îndulcită la 10-15% și să funcționeze chiar ca un sens giratoriu. Aceasta este una din variante, în așa fel încât să afectăm parcul cât mai puțin, undeva la 17%, 2 ari și să nu afectăm nici careul școlii, care este foarte important, nici intervenția pompierilor în caz de incendiu. Au două variante de acces – una pentru școală și alta pentru careu. Ideea este de a beneficia de spațiul verde de aici, eventual să se facă căi de acces de la grădiniță, să iasă direct în parc, chiar amenajarea unui loc de joacă”, a arătat Lungu.

Termenul de depunere a proiectului pe fonduri europene este 4 octombrie, Ion Lungu arătând că este o cursă contratimp, aceasta fiind “ultima șansă de a mai face o grădiniță cu program prelungit, pe bani europeni, în cartierul Obcini”.

Cei prezenti au ridicat la un moment dat cartonase rosii . Copii prezenti au spus ca au fost chemati de profesori si prea multe nu stiu ce au de facut.

Profesor la Scoala Generala nr 9 Suceava, Oltea Preluca,, Nu sunt manipulata de nimeni. Am reactionat in momentul in care am vazut anuntul in ziar. Vara fiind colegii mei in concediu. Am dreptul sa imi exprim opinia. Noi am fost o scoala foarte aglomerata si in 3 schimburi cu 3.000 de copii.Era foarte greu sa gestionez situatia.Eram director la acea vreme,,. Cadrul didactic sustine ca nu exista suficient spatiu verde pentru copii  asa cum ar prevede legislatia europeana.

Alt cadru didactic ,,Suntem de acod cu o gradinita in cartierul Obcine.Cu diplomatie primarul trebuie sa gaseasca o alta locatie. In cartierul Obcine nu avem locuri de joaca,teren de tenis. nu avem arbori. Copii in singurul loc sa se adune este curtea scolii. Avem 1200 de copilasi unde nu au unde sa se joace. Noi apelam la norme legale si intr-un proces ne vom cere dreptate. Ne vom adresa Agentiei unde depuneti proiectul   si vom spune ca incalcati normele Agentiei Nationale a Sanatatii,,. Chiar daca a spus ca nu fac politic,respectivul cadru didactic a avut o discutie fata in fta cu lidera USR chiar in sala de sedinta a deliberativului local.

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harsovschi ,, O gradinita similara se va ridica in cartierul Burdujeni langa Scoala Generala nr 6. Am vrut sediul APM pentru gradinita dar din pacate Guvernul nu a vrut sa o dea si ne-a intors spatele,,.

,,Nu e treaba noastra,, au replicat cativa din grupul celor prezenti.

Cu 11 voturi pentru,8 impotriva si 3 abtineri proiectul de hotarare nu a trecut in reuniunea deliberativului local.

 

Vom reveni cu amanunte!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *