Zilele Culturii Polone au debutat la Suceava.Uniunea Polonezilor din România a invitat personalități politice și culturale importante din Polonia, Ucraina,Republica Moldova și țara noastră

Eveniment  cu totul special pentru minoritatea polonă din România. Astăzi, la ora 10.00 la Muzeul Bucovinei, a avut loc deschiderea Zilelor Culturii Polone și a simpozionului „Legături istorice și culturale polono – române”!.Aflat la a XIX ediție, manifestarea este organizată de Uniunea Polonezilor din România cu sprijinul Institutului Polonez din București și cofinanțată de Departamentul de Colaborare cu Diaspora Poloneză și Polonezii din Străinătate din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Polone din fondurile pentru diaspora poloneză.  Așa cum era de așteptat, la Zilele Culturii Polone participă personalități politice și culturale marcante din țară și din Polonia cum ar fi  senator Maciej Łuczak ,vicepresedintele Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din Străinătate,  senator Ryszard Bonisławski,membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătură cu Polonezii din Străinătate,  Andrzej Kalinowski ,consulul Poloniei la  București, Viorel Seredenciuc, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Silvia Boliacu, subprefect de Suceava,  Agnieszka Skieterska ,directorul  Institutului Polonez din București, Victoria Longher,deputat al Uniunii Polonezilor din România și  Ghervazen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România.

Lor li se alătură profesori universitari și oameni de cultură  din județ și din țară dar și invitați din Polonia, Ucraina și Republica Moldova. „Zilele Culturii Polone” reprezintă o manifestare deja consacrată pe care Uniunea Polonezilor din România o organizează de 19 ani și care se desfășoară sub deviza: „Mai aproape unii de alții”. Zilele Culturii Polone se desfășoară în perioada 7-9 septembrie iar dincolo de simpozionul amintit mai sus și dezbateri, programul manifestărilor mai include Sărbătoarea Roadelor la Solonețu Nou și sfințirea bisericii romano-catolice în Arbore. Participanții au putut vizita expoziția, Josef Pilsudaki-om de stat al Poloniei și Europei,,, cu prilejul a 150 de ani de la nașterea lui Mareșalul Józef Piłsudski, fiind un rezultat al colaborării dintre Muzeul Bucovinei din Suceava și Institutul Polonez din București. Józef Piłsudski a fost un om de stat polonez; a fost șef de stat,primul mareșal al Poloniei, și conducător de facto al celei de a Doua Republici Polone, ministru al afacerilor militare. De la jumătatea Primului Război Mondial, a avut o influență majoră în politica Poloniei și a fost o importantă figură a scenei politice europene.

El a fost persoana cu cele mai mari merite în creare celei de a Doua Republici Polone în 1918, la 123 de ani după ce fusese împărțită și anexată de Rusia, Austria și Prusia.  Autocaracterizându-se drept un descendent al culturii și tradițiilor polono-lituaniene  Piłsudski a crezut într-o Polonie multiculturală – o casă a națiunilor, recunoscând numeroasele grupuri etnice și religioase care se aflau într-o puternică alianță istorică cu statele independente Lituania și Ucraina.  Președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher a urat bun venit tuturor invitaților.

Senator Maciej Łuczak ,vicepresedintele Comisiei pentru Problemele Emigraţiei;,,Aș vrea foarte mult să vă mulțumesc că am fost invitat la Suceava. Vă urez să aveți dezbateri fructuoase  și sunt convins că vom avea ocazia să ne mai întâlnim de multe ori,,.

Andrzej Kalinowski ,consulul Poloniei la  București; ,, vă aduc salutări cordiale de la domnul ambasador și urări ca dezbaterile să fie interesante și urări de succes,,. De asemenea, consulul a fost cel care a transmis și mesajul Departamentului de Cooperare cu Polonezii din Diaspora. Astfel, acesta a dat citire unei scrisori din  partea departamentului, al cărei text îl redăm parțial în cele ce urmează: “Activitatea mediilor poloneze din România, care datează deja de mulți ani, grija lor de fiecare zi pentru a păstra limba polonă și cultura poloneză dovedesc în ce mare măsură sunt capabili să se organizeze singuri și dovedesc cooperarea prietenoasă cu autoritățile române. Merită subliniat că această nouă ediție a Zilelor Poloneze la Suceava contribuie într-o măsură însemnată la menținerea și întărirea duhului polonez în România”.

Subprefectul Județului Suceava, Silvia Boliacu, le-a transmis celor prezenți că evenimentul Zilele Culturii Polone, ajuns la cea de-a XIX-a ediție, dovedește bunele relații de colaborare dintre statul polon și statul român, prin intermediul acestuia fiind aduse în atenția publicului legăturile istorice, dar și cele de colaborare din prezent

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *