Admitere INM și magistratură 2017: Au apărut rezultatele pentru proba a doua

Rezultatele pentru proba a doua a admiterii la Institutul Național de Magistratură (INM) și în magistratură au fost publicate, următoarea provocare fiind etapa interviurilor. Admiterea la INM se desfășoară în toamna aceasta pentru 130 de posturi de judecător și 70 de posturi de procuror, potrivit regulilor publicate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, sunt scoase la concurs, pentru cei care au deja experiență, încă 105 posturi, cu posibilitatea suplimentării lor (admiterea directă în magistratură),potrivit avocatnet.ro

Prima probă scrisă a avut loc pe 3 septembrie, iar rezultatele au fost publicate de INM și pot fi consultate aici, pentru admiterea la INM, și aici, pentru admiterea în magistratură.

A doua probă de concurs a fost cea de raționament logic, ce a avut loc pe 17 septembrie, iar rezultatele sunt disponibile aici și aici. Aceasta va fi urmată de susținerea interviurilor în perioada 11-24 octombrie, pentru cei care dau admiterea la INM. Cât privește concursul deadmitere în magistratură, interviurile vor avea loc în perioada 2-10 octombrie.

Cele două concursuri nu se adresează însă aceluiași tip de candidat, chiar dacă se susține din aceleași patru materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. În timp ce pentru examenul la INM nu e necesară experiența, pentru admiterea la magistratură, da. În plus, cei admiși în INM devin auditori de justiție și trebuie să urmeze cursurile Institutului, iar după doi ani trebuie să treacă de examenul de absolvire pentru a putea ajunge stagiari.

În ce constau examenele și cum pot fi promovate

Ambele examene au aceleași tipuri de probe. Prima probă este cea scrisă, de tip grilă, cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare din cele patru materii de examen. Aici, candidații trebuie să ia cel puțin 70 de puncte. Dacă trec de această probă, urmează cea de raționament logic, care e tot o probă scrisă, cu 100 de întrebări la care se punctează răspunsurile și 20 de întrebări care nu se punctează. Candidații pot fi admiși la această probă dacă răspund corect la cel puțin 30 de întrebări din cele 100 care se punctează (valabil pentru ambele examene).

Primele două probe din concurs reprezintă prima etapă. Nota obținută la prima etapă e suma notelor obținute la cele două probe în raport cu următoarea pondere: 70% – nota de la prima probă și 30% – nota la cea de-a doua. Sunt declarați admiși în a doua etapă (interviul) numai cei care au trecut ambele probe, în ordinea descrescătoare a notei obținute la prima etapă, în limita dublului numărului de locuri scoase la concurs.

A doua etapă este reprezentată de un interviu care constă în:

  • elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras și susținerea orală a acestuia;
  • analiza orală a unei spețe cu elemente de etică specifice profesiei.

Sunt declarați admiși numai cei care iau măcar nota 7 la interviu. În fine, nota obținută la concurs e suma notelor obținute în cele două etape: 75% – nota la prima etapă și 25% – interviul.

sursa avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *