A încetat din viață Iulian Vlad

Ultimul șef al Securității, generalul Iulian Vlad a fost condamnat din exterior pentru dejucarea celor mai nefaste obiective ale planului de reformare perestroikistă a României, asumat și de puterile occidentale, cunoscut și la Vatican. Acesta a fost arestat pe 31 decembrie 1989. Fostul şef al Securităţii Iulian Vlad a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani.

Născut în 23 februarie 1931, Iulian Vlad a fost ultimul şef al Securităţii  înainte de evenimentele din 1989. Din ordinul său, la declanșarea revoltei populare, membrii Securitățșii s-au retras în sedii și au depus armele pe care le posedau. A fost însă ulterior – la intervenția și presiunile lui Brucan – arestat pentru participarea la ultima ședință de Comitet Politic Executiv, în care a avut o poziție extrem de reținută față de apelurile lui Ceaușescu.

A fost condamnat din exterior pentru dejucarea celor mai nefaste obiective ale planului de reformare perestroikistă a României, asumat și de puterile occidentale, cunoscut și la Vatican.El a fost membru al Partidului Comunist din 1946, iar din 1948 până în 1951 a ocupat mai multe funcţii, de la cea de secretar de clasă şi de judeţ, până la cea de şef de secţie al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc.

În perioada 1952-1974, Iulian Vlad a lucrat la Ministerul de Interne, ca specialist în învăţământ militar, iar din 1974 până în 1977 a fost comandantul Şcolii Militare de Ofiţeri. A rămas în continuare în Ministerul de Interne, unde din 1977 până în 1984 a fost secretar de stat, apoi adjunct al ministrului de Interne, până în 1987, când a preluat funcţiile de ministru secretar de stat şi şef al Departamentului Securităţii Stat

ului, până în 6 ianuarie 1990, când a fost trecut în rezervă.

După căderea regimului comunist, Iulian Vlad a fost arestat şi condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicăriii sale în represiunile care au avut loc la Timişoara şi la Bucureşti în decembrie 1989, dar a executat din pedeapsă doar patru ani. În luna martie, într-unul din ultimele sale interviuri Generalul Vlad spunea: ”Teroriștii de la revoluție nu au existat, ci doar un plan de rupere a țării. A existat un plan dibolic care nu a pornit dintr-o minte idioată”. Cu siguranță, însă, ca știa mai mult decât spunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *