Foto/Zeci de crescători de animale și procesatori de lapte și-au dat întâlnire la Târgul Lăptarilor și festivalul Drumul lemnului

 Zeci de crescători de animale și procesatori de lapte și-au dat întâlnire duminică,1 octombrie,în cadrul sărbătorii Târgului Lăptarilor și Festivalul Drumul Lemnului. În judeţul Suceava este cunoscută şi aşteptată o manifestare anuală, o sărbătoare a crescătorilor de taurine şi a procesatorilor de lapte, care, împreună produc, respectiv, înnobilează alimentul ce reprezintă prima hrană pentru om.
La acest târg participă firme al căror obiect de activitate este producerea şi comercializarea utilajelor destinate prelucrării laptelui şi lucrărilor agricole cu specific montan.
Anual participă şi gospodarii din Câmpulung Moldovenesc, care în fermele proprii cresc animale, care sunt evaluate de către o comisie de specialitate.
În cadrul acestor manifestări au mai fost organizate standuri cu produse lactate, avicole, pomicole, ale marilor şi micilor procesatori.  De la eveniment nu au lipsit autoritățile județului;cei doi vicepreședinți Viorel Seredenciuc și Gheorghe Niță,parlamentari din zona de munte;Emanuel Havrici(PSD),Angelica Fădor(PNL) și senatorul Daniel Cadariu(PNL).Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc,Mihăiță Negură a fost cel care a ținut ca an acest an sa  adune,împreună cu ceilalți organizatori,mai mulți fermieri. Nu au lipsit și primari din zona între care edilul din Fundu Moldovei,Tudor Zdrob, Moldovița,Vatra Moldoviței.Între fermierii renumiți din zona de munte se numără familia Piticari care crește bovine pentru lapte. Oficialitățile chiar dacă sunt aproape locului au fost întâmpinate potrivit tradiției cu colac și sare de către copii și tineri îmbrăcați în costume populare.Nu au lipsit buciumașii din localitate.


Sărbătoarea are deja un nume consacrat “Târgul Lăptarilor” şi se desfăşoară anual, în prima zi de duminică a lunii octombrie, în localitatea cea mai încărcată de tradiţii şi de istorie din Bucovina – Câmpulung Moldovenesc, atribut la care  se adaugă frumuseţea peisagistică, bunătatea şi înţelepciunea oame nilor din zonă.
În scopul realizării unei promovări eficiente a datinilor şi obiceiurilor privind prelucrarea lemnului din Bucovina, a fost conceput și organizat un eveniment cu impact turistic important, într-un cadru adecvat pentru expozanţi şi vizitatori care a permis desfăşurarea tuturor activităţilor în cadrul festivalului “Drumul Lemnului”
“Drumul Lemnului”
 se alătură conceptelor ce stau la baza brandului „Turism în Bucovina”, prin faptul că promovează  un produs turistic modern, autentic, specific zonei, cu un important caracter de conştientizare şi de cunoaştere a moştenirii lăsate de civilizaţia lemnului.Nu au lipsit  spectacole folclorice, concursuri, divertisment, discuţii pe teme profesionale.

 Programul folcloric a fost  susţinut de formaţii din Câmpulung Moldovenesc,Straja,Fundu Moldovei,Pojorâta şi Vama dar și alți invitați.  La tîrg  au putut  fi admirate animale de rasă pornind de la bovine, ovine,caprine  până la  cîini ciobăneşti, expoziţii de produse lactate, produse din carne, expoziţii de utilaje pentru agricultură şi industrie alimentară. Manifestarea a purtat timp de mai mult ani numele de festival însă fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur și actual  președinte de CJ, a schimbat  în 2006 ,denumirea în târg. Flutur a motivat această schimbare pe motiv că  târgurile sînt cele care încurajează afacerile, care duc la dezvoltarea economiei, a unei zone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *