ACTUALITATE

Flutur se află la Munchen ,,Am prezentat oferta regiunii nord-est, iar fiecare județ component al regiunii și-a prezentat oferta,,

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur  a avut astăzi, la Munchen o întâlnire cu reprezentanții Camerei de Comerț a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Bavaria.Camera de Comerț Româno-Germană împreună cu mai mulți investitori germani va veni în luna noiembrie în regiune, la Suceava și la Iași.

,,Am avut o întrevedere de peste trei ore la Munchen, sediul Camerei de Comerț a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Bavaria cu oameni de afaceri  la care a participat și președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, Sebastian Metz, în cadrul căreia am prezentat oferta regiunii nord-est, iar fiecare județ component al regiunii și-a prezentat oferta.Le-am prezentat materialele privind potențialul zonei și au avut foarte multe întrebări despre forța de muncă. Dacă până acum era interesant în Ardeal, acum criza forței de muncă din Ardeal îi face să se gândească să treacă Carpații.

Au fost interesați de oferta prezentată investitori în industria alimentară, în industria textilă, IT, producerea de motoare, refaceri de monumente istorice sau producători de carcase și motoare pentru utilaje de grădinărit,, a spus Flutur.

 Oamenii de afaceri germani au fost interesați de Parcul industrial Siret în special în ceea ce privește forța de muncă și dacă pot aduce forță de muncă din Ucraina sau Republica Moldova și care este regimul persoanelor cu dublă cetățenie, română și ucraineană sau română și moldovenească, dacă aceștia pot lucra în România.

,,Am prezentat oferta turistică și zonele care ar dori să intre în parteneriat cum sunt zonele cu domeniu schiabil, cum sunt munții Călimani și Rarău și zona Șaru Dornei-Vatra Dornei, si am prezentat și oportunitățile de investiții în stațiunile mici precum Cacica sau Sucevița. Am prezentat oferta noastră de produse bio și despre găsirea unei nișe pentru aceste produse pe piața germană unde există o piață pentru asemenea produse,,a mai amintit Flutur.

Oamenii de afaceri cu care a discutat șeful administrației județene  au recunoscut că s-au oprit la Carpați, dar lipsa forței de muncă îi face să se gândească la alte regiuni și li s-a părut interesantă atitudinea foarte corectă a regiunii nord-est care este interesată de investiții.
Totodată, oamenii de afaceri s-au arătat interesați dacă în regiune există învățământ dual, mai ales că în Bavaria Camera de comerț a IMM-urilor se ocupă cu pregătirea pe meserii.