Frumusețile Bucovinei. Satul Ciocănești – inclus în Top 10 cele mai colorate destinații europene

Satul Ciocănești, din județul Suceava, a fost inclus, într-o companie selectă, în topul celor mai colorate 10 destinații europene de vizitat, realizat de Lonely Planet, cel mai respectat ghid de călătorie din lume.

“Munții Carpați. Numele evocă vampiri, vârcolaci și păduri fermecate. Totuși, în regiunea istorică Bucovina, Ciocănești distruge clișeele înfricoșătoare: până la urmă, ce ar putea fi mai puțin înspăimântător decât un sat întreg pictat asemenea ouălor de Paște?”. Așa sună reclama făcută satului din inima Bucovinei de autoarea ghidului, Tamara Sheward.

Ghidul explică turiștilor și cum au ajuns să fie pictate cu motive populare casele la Ciocănești: “Incondeierea ouălor este o tradiție veche de secole în Bucovina, însă abia în 1950 localnicii din Ciocănești au început să-și decoreze casele cu desene elaborate, asemănătoare celor de pe ouă”,potrivit Obiectiv de Suceava.

Desenele de pe case au fost atât de apreciate de vizitatori, încât în 2004 autoritățile locale au hotărât ca exteriorul fiecărei case nou-construite sau renovate să fie decorat cu motive populare. Autoarea ghidului le recomandă celor care ajung în Bucovina să viziteze, pe lângă Ciocănești, și mănăstirile din această zonă, “capodopere bizantine pictate la interior și la exterior cu fresce colorate, care în mod miraculos au trecut testul timpului”. Este menționată Mănăstirea Voroneț pentru unicitatea culorii sale.

Ciocănești a câștigat prima editie  a programului cultural si turistic Satul Cultural al României 2014

Localitatea Ciocanesti din judetul Suceava a fost desemnata câstigatoarea primei editii a programului cultural si turistic Satul Cultural al României 2014, în cadrul competitiei sustinute de “Asociatia cele mai frumoase sate din România”, pe locul doi s-a clasat o alta localitate din judetul nostru – Poiana Stampei.

 

Localitatea Ciocăneşti din judeţul Suceava a fost desemnată câştigătoarea primei ediţii a programului cultural şi turistic Satul cultural al României 2014, urmând ca pe parcursul anului să participe la o serie de evenimente ce vor contribui la promovarea acestuia la nivel naţional şi internaţional.
AFSR – Asociaţia cele mai frumoase sate din România a organizat joi, la Ambasada Franţei la Bucureşti, o conferinţă de presă în care a fost anunţată localitatea desemnată Satul cultural al României 2014. Potrivit Mediafax, candidaturile

reţinute pentru evaluarea finală au fost comuna Cumpăna (judeţul Constanţa), comuna Izvoarele (judeţul Prahova), comuna Bezdead (judeţul Dâmboviţa), comuna Poiana Stampei (judeţul Suceava) şi comuna Ciocăneşti (judeţul Suceava).

 

 

“Această nouă iniţiativă (a Asociaţiei Cele mai frumoase sate, n.r.) este importantă. Este ocazia de a sărbători tot ceea ce lumea rurală aduce culturii româneşti”, a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Franţei.
“Satul păstrează cu certitudine tradiţiile seculare bogate. Comunele candidate au propus numeroase evenimente pentru a pune în valoare aceste tradiţii. Dar, chiar dacă satele româneşti trebuie să păstreze această moştenire, ele nu trebuie să rămână doar la acest nivel. În acest caz ar rămâne blocate într-o Românie cu o cultură trăită zi de zi care nu şi-ar găsi originea decât la oraşe. Sunt sigur că satul român trebuie să se bazeze pe unicitatea lui pentru a deveni creatorul şi promotorul unei culturi române bogate. Aşa cum foarte mulţi artişti o fac, trebuie să fixăm moştenirea culturală rurală în creaţia contemporană”, a mai spus Philippe Gustin.

 

 

 

Ambasadorul Franţei a precizat că, în 2014, satul cultural trebuie să promoveze bogăţia culturii rurale, dar şi să fie în “avangarda producţiei artistice naţionale”. De asemenea, Philippe Gustin a menţionat că Institutul francez va oferi comunei câştigătoare liberul acces la Culturethèque, care este portalul de acces al instituţiei către un imens fond de resurse digitale francofone online.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *