29 de percheiziții la persoane bănuite de cămătărie

În această dimineață, polițiștii și procurorii D.I.I.C.O.T. efectuează 29 de percheziții, în București,  Ilfov și Prahova, la persoane bănuite de cămătărie, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani. Până în prezent, la percheziții au fost descoperite importantante sume de bani în valută și monedă națională, precum și autoturisme de lux susceptibile a proveni din activitatea infracțională.

La data de 12 octombrie a.c., politistii din cadrul I.P.J. Ilfov, sub coordonarea procurorului din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, efectuează 29 de perchezitii domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova, la persoane bănuite de constituirea de grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale – IGPR și al Biroului Tehnic de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T..

37 de persoane persoane urmează a fi conduse de polițiști la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.

Până în prezent, la percheziții au fost descoperite importantante sume de bani în valută și monedă națională, autoturisme de lux susceptibile a proveni din activitatea infracțională, precum și documente și înscrisuri cu valoare probantă în cauză.

Din anchetă au rezultat indicii că, începând cu anul 2014, liderul grupării ar fi constituit, alături de alte persoane, un grup infracțional organizat specializat în oferirea cu împrumut a unor sume de bani cu dobândă către persoane aflate, de regulă, într-un impas financiar de moment.

Pentru a masca activitatea ilicită, dar și pentru a crea presiune psihică asupra debitorilor, cei din urmă erau convinși să semneze acte notariale în care erau stipulate ca fiind acordate ca împrumut sume mult mai mari decât cele remise efectiv, valoarea împrumutului trecut în acte fiind compusă din suma reală împrumutată plus dobânda ce trebuia plătită

În afară de perceperea dobânzii mascate, membrii grupării obțineau beneficii însemnate prin executarea silită a debitorilor imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente ci acela de a obţine imobilul sau autoturismul de lux cu care se garanta împrumutul.

Astfel, în baza titlului executoriu se se trecea la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care şi le adjudecau beneficiind de concursul unor executori judecătoreşti și participând prin persoane interpuse la licitaţiile publice trucate.  Valoarea de adjuecare era de cel mult 30% din valoarea de piață a imobilelor.

Se treacea imediat la urmărirea bunurilor debitorilor, neexistând nicio diligenţă în ceea ce privește identificarea altor venituri ale debitorilor sau al urmăririi unor bunuri mobile proprietatea acestora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *