Suceava va avea un al doilea monument închinat Marii Unirii

Primăria  Suceava organizează procedură de achiziţie publică în vederea stabilirii soluţiei artistice cu privire la realizarea monumentului Marii Uniri. Consiliul Local a aprobat ieri,  o hotărâre în acest sens,urmând ca  o comisie va desemna pe premiaţii concursului de soluţii, din acesta făcând parte câte un reprezentant Uniunii Artiştilor Plastici, Ordinului Arhitecţilor din România, a altei instituţii culturale, precum şi unul al Primăriei.

Pentru soluţia artistică a momentului închinat centenarului Marii Uniri, Primăria organizează un concurs cu premii total de 10.000 de lei. Acesta ar putea fi amplasat în Parcul drapelelor, propuneri făcându-se pentru Staţia CFR Iţcani, la vechea graniţă dintre Ducatul Bucovinei Şi Regatul României, precum şi în Burdujeni, unde funcţiona Vama. Suceava mai are un monument al Unirii, proiectat în 1994, de regretatul arhitect Nicolae Porumbescu, ridicat iniţial ca o machetă din lemn şi finalizat în 2006, pe Bulevardul „1 Decembrie 1918”.

Astfel, prin hotărâre a Consiliului Local, din buget se va aloca 10.000 de lei, câştigătorul fiind răsplătit cu 5.000 de lei, ocupantul locului al doilea cu 30.000 de lei, cel de poziţia a treia alegându-se cu 2.000 de lei. Departajarea se va face în baza unui punctaj, 70 de puncte fiind acordate pentru calitatea artistică a viitorului monument, în timp ce costurilor de realizare li s-a rezervat doar 30 de puncte

Lungu susține că amplasamentul cel mai nimerit pentru monumentul Centenarului Marii Uniri este Parcul drapelelor de lângă Palatul Administrativ, acolo unde se află şi monumentul „Bucovina” înaripată”, în zonă funcţionând şi importante instituţii administrative, culturale şi istorice.  „

Ne dorim ca până cel târziu pe 28 noiembrie, anul viitor, să inaugurăm acest Monument al Unirii. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu specialiştii de la Primărie, având în vederea că zona centrală este una reprezentativă, kilometrul zero al oraşului, s-a propus amplasarea acestuia în parcul de lângă Consiliul Judeţean, pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi. Au avut loc discuţii, s-a venit cu idei, dar nu ar trebui să dăm curs orgoliilor”,  a amintit Lungu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *