Plutonierul Smadici, condamnat la 4 ani și 6 luni închisoare. Col. Mihalcea,achitat iar ceilalți inculpați au primit închisoare cu suspendare

Plutonierul adjutant Marius  Smadici de la  UM 02541 Câmpulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selecţie şi Orientare),care făcea angajări pe șpagă în Armata Română a fost condamnat astăzi. În același dosar au mai aflat sentințe și ceilalți inculpați între care și Cordin Irinel Mihalcea, colonel în cadrul Direcţiei de Contrainformaţii şi Securitate Militară.Ancheta procurorilor militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari   în cazul plutonierului Marius Smadici, acuzat de 12 infracţiuni de trafic de influenţă, şi a altor  şase inculpaţi , a scos la iveală cum subofiţerul a pus la punct o adevărată afacere cu soldaţi pentru Armată: şpagă contra subiecte la testul psihologic pentru angajarea ca soldat gradat profesionisti.
Tribunalul Suceava a admis astăzi, cererea inculpatului Smadici Marius, prin apărător, de schimbare a încadrării juridice a faptelor, din 12 (doisprezece) infracţiuni de trafic de influenţă  şi o infracţiune de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite în formă continuată, 9 acte materiale, în o infracţiune de trafic de influenţă în formă continuată, 12 acte materiale, şi o infracţiune de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite în formă continuată, 9 acte materiale.
Aceeași instanță a admis schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost trimis în judecată inculpatul Caia Adrian Constantin, pusă în discuţie de instanţă din oficiu, din patru infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă şi patru infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă în o infracţiune continuată de complicitate la trafic de influenţă, 4 acte materiale şi o infracţiune continuată de complicitate la cumpărare de influenţă, 4 acte materiale.
 Condamnă pe inculpatul plt.adj. Smadici Marius, la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată, 11 acte materiale și  aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii  exercitării unor drepturi. Totodată, condamnă pe plutonier la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, 9 acte materiale.
Instanța aplică inculpatului Smadici Marius pedeapsa cea mai grea de 4 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 6 luni de închisoare, stabilind o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare.
Tribunalul Suceava a dispus  achitarea inculpatului col. Mihalcea Codrin Irinel, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului, deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală și pentru  săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite
Completul de judecată a dispus  achitarea inculpatului Ceapă Cristian Gabriel, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite deoarece fapta nu este prevăzută de legea penală.
Instanța condamnă pe inculpatul s.g.p. Caia Adrian Constantin, la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, 4 acte materiale. Condamnă pe inculpatul s.g.p. Caia Adrian Constantin, la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea unei infracţiuni de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, 4 acte materiale. Completul de judecată  aplică inculpatului Caia Adrian pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 6 luni de închisoare, stabilind o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare. 
În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care a fost condamnat inculpatul Caia Adrian Constantin. În temeiul art. 92 C.pen. stabileşte un termen de încercare de 4 ani (patru ani). Inculpatul Caia Adrian Constantin să presteze timp de 100 de zile o muncă neremunerată în folosul comunităţii, cadrul DGASPC Neamţ cu sediul în Piatra Neamţ sau Primăria Piatra Neamț.
.Condamnă pe inculpatul Cîrlan Mihai Valentin, la pedeapsa de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiuni de favorizare a făptuitorului(faptă în legătură cu informarea lui Gherasim Costică) Condamnă pe inculpatul Cîrlan Mihai Valentin, la pedeapsa de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiuni de favorizare a făptuitorului,  (faptă în legătură cu informarea lui Smadici Marius) Condamnă pe inculpatul Cîrlan Mihai Valentin, la pedeapsa de 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. aplică inculpatului Cîrlan Mihai Valentin pedeapsa cea mai grea de 8 luni închisoare, la care adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 5 luni şi 10 zile de închisoare, stabilind o pedeapsă de 1 an, o lună şi 10 zile închisoare. În final,instanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 1 an, o lună şi 10 zile de închisoare, la care a fost condamnat inculpatul Cîrlan Mihai Valentin. .
7Condamnă pe inculpatului Gherasim Costică, la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă,  dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei de 1 an şi 4 luni închisoare, la care a fost condamnat inculpatul Gherasim Costică. Instanța stabileşte un termen de încercare de 3 ani (trei ani). a inculpatul Gherasim Costică să presteze timp de 60 de zile o muncă neremunerată în folosul comunităţii, cadrul Primăriei Petricani, judeţul Neam? sau Primăriei Târgu Neamţ,
Tribunalul Suceava a  dispus confiscarea specială a sumei de 7000 de euro de la inculpatul Samdici Marius și  confiscarea specială a sumei de 500 de euro de la denunţătorul Zamfirescu Ionel, dispune confiscarea specială a sumei de 1000 de euro de la denunţătorul Silea Gheorghe,dispune confiscarea specială a sumei de 1300 de euro de la denunţătorul Manolică Ionuţ,dispune confiscarea specială a sumei de 400 de euro de la inculpatul Caia Adrian Constantin. Menţine măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de 200 de lire sterline şi 9000 lei, aparţinând inculpatului Smadici Marius.Menţine măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 1000 de euro, ridicate de la Silea Gheorghe.
Tribunalul Suceava a dispus  anulării concursului susţinut de către numiţii Ceapă Cristian Gabriel, Atănăsoaie Robert Dumitru, Cîrlan Mihai Valentin, Florişteanu Paul-Ionuţ-Răzvan, Sohorianu Corneliu şi Dulgheriu Florin, în perioada iunie – iulie 2016, în cadrul Centrului Zonal de Selecţie şi Orientare Câmpulung Moldovenesc în vederea ocupării unor posturi de soldaţi gradaţi profesionişti în cadrul M.Ap.N. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *