Primăria Dolhasca vrea jandarmi.La Bosanci tinerii vandalizează școlile. Posturile de poliție nu au cauciucuri și baterii.Bilanț sumbru al ATOP

În cadrul ședinței ordinare trimestriale a ATOP pe trimestrul III a.c. la punctul Diverse al ordinei de zi  a fost analizată solicitarea Primăriei Dolhasca privind posibilitatea înființării unei subunități de jandarmi în această localitate.Potrivit președintelui ATOP Suceava,gen (R) Eugen Șalari, în cadrul consultărilor cu membrii comunităților locale, structuri deconcentrate etc. activitatea pe comisii a vizat tematica cuprinsă în Planul Strategic pe anul 2017, precum și problematica specifică din fiecare localitate.

,,Este pozitiv faptul că toate recomandările ATOP, transmise în scris către instituțiile cu atribuții specifice, (poliție, poliție locală, jandarmerie, primărie etc.) au reacționat prompt, prin deplasări în locurile indicate: piețe (V. Dornei, C-lung Moldovenesc, Suceava, Broșteni), locuri publice, în zona școlilor, târguri, piețe agroalimentare etc. urmărindu-se stoparea evaziunii fiscale, contrabanda cu produse provenite din furt, înșelătorie și agresiune, depistarea falșilor producători, preîntâmpinarea vulnerabilizării persoanelor vârstnice și copiilor în fața violenței în scopul păgubirii sau cumpărării de produse neconforme.S-a constatat, la data deplasării, o relație mai puțin constructivă între organul polițienesc și unele primării, așa cum a fost la Salcea și Vicovu de Sus (facem precizarea că la această dată au fost eliminate unele disfuncționalități).La foarte multe posturi de poliție nu sunt folosiți indicatorii de performanță minimali ca instrumente de lucru pentru prevenție și optimizare a resurselor umane și materiale, în scopul eficientizării muncii organului polițienesc,,se arată în raportul ATOP Suceava. În același documente se mai specifică că se constată în continuare o lipsă acută de personal, nu sunt acoperite schimburile, la care se adaugă lipsa de experiență a tinerilor angajați. ,,Unele primării, precum cea de la Bosanci, au sistat organizarea pazei (de aici și explicația că după ora 1500 grupuri de tineri vandalizează dotările de la școală). Un alt aspect semnalat în mai multe rânduri la postul de poliție Vulturești, Cajvana, este cel al asigurării unor minime solicitări, respectiv cauciucuri, baterii etc.În majoritatea localităților, cetățenii semnalează lipsa spațiilor amenajate pentru staționarea mijloacelor de transport în comun – cu atât mai grav cu cât vine anotimpul friguros – marcajele și trotuarele sunt o problemă deficitară la nivel de județ. În unele localități se constată lipsa iluminatului public pe anumite zone și a sistemelor video de supraveghere, în special în zonele circulate mai intens.La Udești nu sunt semnalizate trecerile de pietoni, nu sunt efectuate marcajele etc Pentru atingerea obiectivelor propuse, în trimestrul III al anului 2017, la nivelul acestor instituţii s-au desfăşurat activităţi specifice competențelor, iar rezultatele obținute de către cele patru structuri componente ale ATOP sunt materializate în raportul de informare prezentat în cadrul ședinței consiliului județean din luna octombrie,, se spune în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *