Prinși cu material lemnos fără documente.102 controale la unităţi economice şi în fondul forestier şi au fost verificate 346 mijloace de transport

În perioada 23.10.-30.10.2017, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava în cooperare cu specialiştii Gărzii Forestiere Suceava şi sprijiniți de lucrătorii Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava au desfăşurat, zilnic, acțiuni pe raza județului privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

  Au fost executate 102 controale la unităţi economice şi în fondul forestier şi au fost verificate 346 mijloace de transport.

Au fost constatate 8  infracțiuni şi au fost aplicate 126 sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 54.305 lei.

În cadrul acţiunii au fost confiscaţi/indisponibilizati  21,585 m.c. material lemnos, în valoare de 2.572 lei.

 

Exemple:

La data de 23.10.2017, ora 06.10, un echipaj mixt poliție-jandarmi a oprit pentru control pe DN 17, în comuna Păltinoasa, autoutilitara condusă de un bărbat de 55 de ani din orașul Gura Humorului care transporta material lemnos și în care se afla ca pasager un bărbat de 57 de ani din aceeași localitate, proprietar al bunurilor transportate. În urma verificărilor, polițiștii au constatat faptul că bărbatul de 55 de ani nu deține documente legale de proveniență și transport a materialului lemnos, motiv pentru care s-a solicitat sprijinul specialiștilor silvici care, în urma inventarierii, au stabilit faptul că acesta transporta ilegal cantitatea de 6,16 m.c. deșeuri de esență rășinoase, tăiate la 4 metri lungime. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, materialul lemnos, în valoare de 646 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Gura Humorului, iar autoutilitara a fost indisponibilizată.

 

La 28.10.2017, ora 09.30, o patrulă din cadrul Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei a oprit pentru control pe DN 17, pe raza comunei Poiana Stampei, autovehiculul condus de un bărbat de 65 de ani din municipiul Vatra Dornei, care transporta material lemnos și care a declarat faptul că nu deține documentele de proveniență, acestea fiind în posesia unui bărbat de 57 de ani din comuna Poiana Stampei, căruia îi aparţine lemnul. Interogând aplicaţia „Inspectorul Pădurii”, polițiștii au constatat faptul că nu există cod online generat în ultimele 72 ore pentru numărul de înmatriculare al vehiculului verificat, motiv pentru care, autovehiculul cu material lemnos a fost condus la sediul depozitului silvic din comuna Poiana Stampei, pentru continuarea verificărilor.            Ulterior, la fața locului s-a prezentat bărbatul de 57 de ani care a prezentat avizul de însoțire secundar a materialului lemnos, emis la data de 28.10.2017, pentru transportul efectuat de bărbatul de 65 de ani, respectiv cantitatea de 9,16 m.c. lemn de foc de esență fag. În urma verificării documentul, polițiștii au constatat faptul că CNP-ul nu aparține conducătorului auto de 65 de ani, care a declarat faptul că nici semnătura de pe acesta nu este a sa, el nefiind de față la întocmirea avizului de însoțire a materialului lemnos. Inventariind materialului lemnos transportat, specialiștii silvici au stabilit faptul că, bărbatul de 65 de ani transporta cantitatea de 3,12 m.c. lemn de foc de esență fag și nu 9,16 m.c. conform documentelor, acesta fiind confiscat și predat în custodie organelor silvice. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „fals material în înscrisuri oficiale” și „uz de fals”, ce va fi soluționat procedural.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *