Șeful de district silvic de la Ocolul Silvic Iacobeni, Leonte Duțu Bogdan condamnat la 3 ani de închisoare

Șeful de district silvic de la Ocolul Silvic Iacobeni, Leonte Duțu Bogdan condamnat la 3 ani de închisoare. Curtea de Apel Suceava a respins astăzi, ca nefondate apelurile Regiei Națioanle a Pădurilor Romsilva, Direcţia Silvică Suceava şi partea civilă Comuna Iacobeni prin primar împotriva sentinţei penale nr. 72/12.05.2017 a Judecătoriei Vatra Dornei, ca nefondate.  Completul de judecată a admis apelul declarat de către inculpatul Leonte Dupu Ionuţ Bogdan împotriva sentinţei penale a Judecătoriei Vatra Dornei  și a desființat  în parte sentinţa penală menţionată şi, în rejudecare: descontopeşte pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare aplicată inculpatului Leonte Dupu Ionuţ Bogdan şi repune în individualitatea lor pedepsele componente.Curtea de Apel  achită pe inculpatul Leonte Dupu Ionuţ Bogdan pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale (13 acte materiale) și  contopeşte celelalte pedepse aplicate de prima instanţă, urmând ca inculpatul Leonte Dupu Ionuţ Bogdan să execute în final pedeapsa principală cea mai grea de 3 ani închisoare.

Trebuie amintit că în luna mai 2015, șeful de district a  fost acuzat că a marcat ilegal peste 2.200 de arbori de răşinoase, că nu a marcat 370 de arbori care ar fi trebuit tăiaţi şi a subdimensionat cu 77 de metri cubi de masă lemnoasă dintr-o parcelă exploatată, a fost trimis în judecată de Parchetul Tribunalului Suceava.

Potrivit unui comunicat de presă de la acea vreme al  Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Ionuţ Bogdan Leonte-Dupu pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.
În rechizitoriu se arată că acesta, în calitate de şef de district silvic în cadrul Ocolului Silvic Iacobeni, în perioada septembrie 2010 – martie 2011, prin neîndeplinirea sau îndeplinirea în mod defectuos a sarcinilor de serviciu la care a fost obligat prin fişa postului, cu ajutorul dispozitivelor speciale de marcare care i-au fost date de către conducerea Ocolului Silvic Iacobeni, a marcat fără drept 2.268 de arbori de răşinoase cu volum total de 3251,34 de metri cubi şi valoare de 337.647,36 lei, nu a marcat 370 de arbori în volum de 488,29 de metri cubi şi cu o valoare de 87.282,11 lei care, prin natura tăierii, ar fi trebuit puşi în valoare, arbori exploataţi de către persoane necunoscute, şi a subdimensionat cu un volum de 77 de metri cubi şi valoare de 14.568,40 de lei masa lemnoasă dintr-o partidă.

De asemenea, la punerea în valoare, controlul, exploatarea şi reprimirea masei lemnoase din patru parcele a falsificat semnătura unui pădurar pe 16 documente oficiale înregistrate în registrul Ocolului Silvic Iacobeni, a întocmit în fals prin atestarea unor fapte care nu corespundeau realităţii din teren un număr de 12 documente oficiale înregistrate în registrul Ocolului Silvic Iacobeni, şi a folosit, în scopul autorizării partizilor amintite şi înlăturării suspiciunilor privind exploatarea ilegală a masei lemnoase, 20 de documente despre care cunoştea că sunt falsificate prin contrafacerea semnăturii ori prin atestarea unor date nereale. Dosarul, înregistrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, a fost preluat la sfârşitul anului 2014 de Parchetul Tribunalului Suceava.
Pentru recuperarea prejudiciului, în cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatului, precizează sursa citată. Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Vatra Dornei, care va judeca dosarul pe fond.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *