Senatorul PNL,Daniel Cadariu,interpelare la ministrul Transporturilor pentru finalizarea soselei de centura

Senatorul PNL, Daniel Cadariu a adresat o interpelare ministrului Transporturilor in care cere precizari cu privire la tergiverasarea finalizarii lucrarilor la soseaua de centura. Din cele trei tronasoane doar unul a fost finalizat si acesta dupa lungi tergiversari desi,la un moment dat artera de circulatie mult asteptata devenise un fel de  loc de pelerinaj pentru ministrii carre s-au succedat pe la acest minister. Va prezentam integral interpelarea parlamentarului sucevean:

Interpelare

Adresată: Domnului Felix STROE, Ministrul Transporturilor

Din partea domnului senator: Constantin-Daniel CADARIU

Circumscripția electorală nr. 35: Suceava

Grupul parlamentar: PNL       

Ședința Senatului din data de: 13.11.2017

 

Obiectul și motivarea interpelării: O situație gravă și inacceptabilă. Tergiversarea finalizării șoselei de centură a Municipiului Suceava. Guvernul trebuie să răspundă

Domnule Ministru, 

 Cu deosebită îngrijorare vă aduc în atenție situația lucrărilor la centura municipiului Suceava, unde de ani buni nu se mai face nimic. Se intră în sezonul de iarnă și, ca atare, nici în acest an nu se reiau lucrările.

Tergiversarea reluării lucrărilor este cu atât mai greu de înțeles cu cât au fost alocate fonduri europene pentru finalizarea investiției. Încă din aprilie 2016, Comisia Europeană a emis decizia prin care se aprobă contribuția financiară din partea Fondului de Coeziune – 85% din valoarea totală eligibilă a Proiectului și 15 % este asigurată de la Bugetul de Stat. Data estimată de finalizare a întregului proiect era 31 decembrie 2016.

Și aici este vorba despre o investiție vitală pentru dezvoltarea județului Suceava și a zonei de Nord-Est a țării.

Lucrările la acest obiectiv  s-au demarat în anul 2008, iar până în anul 2012 au fost realizate peste 80% din acestea. Specialiștii apreciază că ar mai fi de lucrat circa 3 luni efective.

                Pentru locuitorii municipiului Suceava şi o bună parte din zona de est a județului, traficul zilnic este un adevărat coșmar, traversarea orașului Suceava, la ore de vârf înseamnă o oră şi jumătate. Suceava este un județ de graniță, iar punctul de trecere a frontierei cu Ucraina generează un trafic de greu, de tranzit, care produce numeroase blocaje în trafic, dar și creșterea numărului de accidente rutiere.

                Județul Suceava este o zonă turistică cu mare aglomerare în sezonul estival. Municipiul Suceava este un oraș de tranzit, iar nefinalizarea șoselei de centură aduce mari prejudicii economice întregii zone şi mare disconfort populației.

                E greu de înțeles de ce o porțiune atât de scurtă din acest obiectiv nu se mai finalizează. Sentimentul locuitorilor județului Suceava este că trăiesc într-o zonă abandonată.


 

Domnule Ministru,

 

Vă rog să analizați problema finalizării lucrărilor obiectivului ” Variantă de ocolire Suceava “, având în vedere avantajele imediate și majore pe care le poate asigura utilizatorilor rețelei rutiere din Suceava prin descongestionarea circulației în municipiu, reducerea accidentelor, creșterea vitezei de transport, reducerea consumului de carburanți, reducerea gradului de poluare în Suceava, precum și efectele defavorabile ale poluării asupra mediului ambiant și asupra monumentelor istorice – patrimoniu național sau UNESCO.

 

In plus față de cele menționate, am constatat cu surprindere că centura Sucevei nu mai apare nici în Stadiul proiectelor aflateîn derulare, din această lună-noiembrie 2017, document al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), deși, repet, acest proiect este inclus în cele cu finanțare europeană.

 

Ca urmare, vă solicit să precizați:

–          1. De ce nu se reiau lucrările la șoseaua de centură a Sucevei;

–          2. Dacă s-au respectat și menținut alocările bugetare pe 2017 pentru acest obiectiv de investiții, inclusiv cele europene;

–          3. Care este termenul estimat și asumat pentru finalizarea rutei ocolitoare a Sucevei.

 

Solicit răspuns în scris.

 

Vă mulțumesc,

 

senator  PNL

Constantin-Daniel CADARIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *