Măsurile luate de IGSU după anunțul ANM

n contextul emiterii, de către Administrația Națională de Meteorologie, a avertizării nowcasting de cod portocaliu pentru județele Hunedoara și Caraș-Severin, la nivelul IGSU s-a luat decizia activării grupelor operative în cele două județe sus-menționate.

Având în vedere că a fost emisă și o atenționare meteo cod galben de  intensificări susținute ale vântului și viscol la munte, atât în județele sus-menționate, cât și în Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Alba, pompierii sunt pregătiți să intervină, la nevoie, în sprijinul cetățenilor și a bunurilor acestora.
Reamintim tuturor că, la nivelul întregii țări, în aceste zile de minivacanță, acționează peste 5000 de angajați ai IGSU cu 2900 de autospeciale. În funcție de evoluția vremii, dispozitivele efectivele vor fi redimensionate și adaptate nevoilor, urmând a fi dispuse măsuri astfel încât să se limiteze eventuale efecte negative produse de condițiile meteorologice nefavorabile.

Pentru siguranţa cetăţenilor, recomandăm evitarea pornirii la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea nu poate fi amânată, este important informarea, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
Înainte de plecare, cetățenii trebuie să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.
Evoluția situației din teren este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Distribuire articol