Victorie de etapă a activiștilor de mediu: Recertificarea Holzindustrie Schweighofer nu va avea loc foarte curând

Reprezentanții comunității Declic anunță că board-ul de directori al Forest Stewardship Council (FSC) a dat asigurări că reasocierea cu compania Holzindustrie Schweighofer nu va avea loc foarte curând. Asta după o discuție purtată cu cei de la Declic, care se opun recertificării companiei Holzindustrie Schweighofer.

”Organizația internațională Forest Stewardship Council a primit sute de mesaje din partea noastră și a confirmat că va lua în considerare noua investigație despre păduri în procesul de recertificarea companiei Schweighofer,,potrivit B1.tv.

Zilele acestea, la sediul FSC din Bonn, board-ul de directori a discutat care ar putea fi criteriile care ar permite Schweighofer să aplice pentru un certificat de sustenabilitate. (…) Sute dintre noi am scris FSC-ului și le-am trimis investigația, solicitându-le să nu recertifice ca sustenabilă compania Schweighofer. Iar FSC nu doar că ne-a răspuns, ci a acceptat să se întâlnească cu noi. (…) Ne-am dus acolo înarmați cu multe argumente, poze cu ilegalitățile găsite în pădure și un număr din ziarul Der Spiegel în care a fost publicată investigația.

Directorii FSC ne-au asigurat că reasocierea nu se va întâmpla curând. Schweighofer trebuie întâi să respecte anumite condiții de sustenabilitate pentru a fi recertificat. În acest context, atenționările venite din partea comunității noastre au fost bine-venite”, au transmis reprezentanții comunității Declic.

Mobilizarea activiștilor vine în contextul în care, la începutul lunii octombrie, aceștia au mers în Parcul Național Rodna, împreună cu jurnaliștii de investigație de la EIA (Environmental Investigațion Agency), pentru a verifica cât de sustenabil se taie într-o zonă care ar trebui protejată. În doar câteva ore de mers pe jos, susține Declic, a găsit două parchete în care se tăiase ilegal. Mai grav, aceștia au descoperuit că parte din acel lemn provine din parcuri naționale. Aceștia afirmă că au găsit copaci marcați după tăiere, în care rumegușul se prinsese în vopseaua roșie. Butucii rămași în urma tăierilor ilegale au fost acoperiți de mușchi pentru a nu se vedea din drum. Iar văzând pancarta care anunța cine taie acolo și în baza cărei autorizații, au făcut imediat legătura cu Holzindustrie Schweighofer.

sursa B1.tv