Festival de datini si obiceiuri de stil vechi la Draguseni

Festival de datini si obiceiuri de stil vechi la Draguseni. Sâmbătă, cu începere de la ora 12 se va desfășura, la Drăgușeni, Parada măştilor şi a obiceiurilor de Anul Nou pe stil vechi Spectacolele vor fi organizate, ca de obicei, în parcul comunei, în prezența a sute de localnici.Vor participa mascaţi şi dansatori de toate vârstele din 12 localități din județ, printre care Boroaia, Bogdăneşti, Râşca, Drăguşeni, Dolheşti şi Forăşti.Primarul comunei Drăgușeni, Vasile Cepoi,  ne-a  declarat că în cele trei sate ale comunei –  Drăgușeni, Broșteni și Gara Leu  sunt aproximativ 2000 de locuitori creștini ortodocși de stil vechi. “ Este deja un obicei al Festivalului datinilor și Obiceiurilor de Iarnă de stil vechi, nu este la prima ediție.  Aproape jumătate de comună este pe stil vechi iar obiceiurile și tradițiile sunt păstrare de când mă știu”, ne-a spus edilul comunei gazdă.


Formațiile de urători prezintă la Drăgușeni, o paradă a obiceiurilor specifice sărbătorilor de sfârșit de an din centrul comunei până în parc unde va avea loc,pe scena special amplasată, un spectacol al fiecărui grup participant.  . Spre deosebire de clasicele colinzi de Crăciun, intrarea în Noul An a celor care își păstrează credința pe stil vecni,  se face cu mult zgomot. Printre cele mai răspândite obiceiuri se numără jocul Caprei și al Ursului, un ritual vechi, conform căruia, junii se îmbracă în blănuri, mergând să ureze  localnicilor un an mai bun.

Parada obiceiurilor de Anul Nou pe stil vechi încheie oficial ciclul sărbătorilor de iarnă şi programul Crăciun în Bucovina al Consiliului Județean.