ACTUALITATE

Percheziţii în Suceava, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de patru milioane de lei

Poliţiştii din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Suceava, Cluj şi Bistriţa-Năsăud au făcut nouă percheziţii domici­liare pe raza judeţelor Suceava, Cluj, Alba şi Bistriţa-Năsăud.

Activităţile au avut drept scop administrarea de probe într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului fiind în valoare de peste 3,9 ­mi­lioane de lei.

Din cercetări a rezultat că, în perioada 2011 – 2015, trei persoane, cu vârste cuprinse între 28 şi 56 de ani, din Cluj-Napoca, în calitate de administratori la o societate având ca obiect de activitate pază şi protecţie, ar fi înregistrat în documentele contabile achiziţii de produse specifice domeniului de acti­vitate şi alte produse care nu ar fi avut la bază operaţiuni comerciale reale. Astfel, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

În scopul creării unei aparenţe de legalitate a plăţilor pentru operaţiunile comerciale fictive de bunuri, precum şi pentru disimularea provenienţei sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, s-ar fi efectuat viramente bancare în baza unor presupuse relaţii comerciale avute cu diverse firme.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi în data de 30 ianuarie,  20.000 de dolari şi a fost instituit sechestru pe bunuri mobile şi imobile în valoare de peste 1.400.000 de lei. De asemenea, poliţiştii au pus în executare trei mandate de aducere.