Fostul primar Aurel Olărean din nou în croazieră.A ales America Centrală

Fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean din nou în croazieră. Acesta a ales să călătorească din nou la nici o lună de la ultima sa vacanță în Asia de Sud.  De această dată, Olărean a ajuns în  Key West -Florida, Insulele Cayman, Belize,  Costa Maya Paradise si Yacatan-Mexic

Peninsula Yucatan – garantia unei vacante perfecte in Mexic

Cu siguranta, cea mai vizitata regiune din Mexic  este Peninsula Yucatan, acolo unde se afla majoritatea atractiilor turistice ce imbie calatorii cu locuri spectaculoase, de la plajele si distractiile de tip Cancun la siturile arheologice si piramidele mayase. Peninsula Yucatan e mixul de plaja si istorie care face din Mexic locul spre care se indreapta anual mii de avioane avand la bord turisti nerabdatori sa-i descopere culorile si intelesurile.

Belize este o țară mică situată pe coasta de est a Americii Centrale, în Marea Caraibelor marginită de Mexic la nord vest și Guatemala la vest și sud

 

 

 

Din punct de vedere geografic si administrativ, Yucatan include trei state mexicane: Quintana Roo (aflat pe coasta de est, fata-n fata cu Marea Caraibelor) – cunoscut in special pentru plaje, mai exact Riviera Maya, cu statiunile aferente – Cancun, Cozumel, Playa del Carmen etc, apoi statul Yucatan (aflat în partea central-nordica a peninsulei cu același nume) – pe teritoriul caruia se afla siturile maya, in frunte cu celebra piramida Chichen Itza si, in fine, statul Campeche (pe coasta de vest, fata- in fata cu Golful Mexic), cu alte cateva importante situri, precum Calakmul si Insula Jaina.

Despre Yucatan se pot povesti insa multe lucruri interesante. De pilda, faptul ca disparitia de pe Terra a dinozaurilor a inceput chiar de aici, unde a cazut primul asteroid urias, in urma cu 66 milioane de ani. In Yucatan vei intalni (dar e recomandabil sa nu-l gusti) cel mai iute ardei iute din lume, care pe scara Scoville a unitatilor de masura a capisceinei atinge un record de pana la 580.000! Un alt fapt este ca in Yucatan nu exista rauri de suprafata, in schimb panza freatica a peninsulei e foarte bogata iar o serie de locuri unice, pe care nu le poti gasi in alte parti ale lumii, si care tin de acest lucru, sunt celebrele cenote. Ochiuri de apa formate prin prabusirea tavanelor pesterilor, in urma actiunii acelorasi asteroizi din vremuri antice. Cenote care sunt in fapt, fac parte dintr-o retea de rauri subterane interconectate.

Prima biserica de pe continentul american a fost ridicata in Peninsula Yucatan, intre 1562 si 1599 si se afla in localitatea Merida – Catedrala San Ildefonso. Tot aici se afla cel mai lung debarcader din lume, construit intre 1937 si 1939 in Puerto Progreso, care initial a avut doi kilometri dar care astazi se intinde pe nu mai putin de opt si gazduieste anual numeroase competitii sportive interne si internationale, precum si diverse evenimente si concerte.

 

Si nu poti vorbi de Yucatan fara sa amintesti de faptul ca aceasta peninsula a fost, candva, o… tara. Republica Yucatan a existat intre 1841 si 1848, pe timpul unei separari a regiunii de Mexic. Acesta este motivul pentru care pe la diverse magazine de suveniruri gasesti magneti si alte amintiri pe care scrie, in traducere libera, “Republica Sora Yucatan”. Dar nu acesta este, insa, motivul pentru care locuitorii peninsulei dorm in buna masura in hamace, ci nevoia de racoare pe timpul noptii. Chiar se spune ca cine nu a dormit vreodata intr-un hamac, nu a fost in Yucatan.