După 31 de ani, autorităţile din judeţele Suceava şi Botoşani au obţinut resurse pentru finalizarea construcţiei unui baraj pe râul Siret

După 31 de ani, autorităţile din judeţele Suceava şi Botoşani au obţinut, în sfârşit, resurse pentru finalizarea construcţiei unui baraj pe râul Siret.

Este o investiţie strategică, iar o tentativă de reluare a sa a mai avut loc şi în anul 2008. Acum, proiectul a fost deblocat cu ajutorul unui parlamentar din zonă.

Barajul de la Vârfu Câmpului este una dintre cele mai importante lucrări hidrologice din judeţele Botoşani şi Suceava şi a fost declarat obiectiv de utilitate publică şi de interes naţional. Construcţia sa a început în 1987 şi avea termen de finalizare anul 1992. Investiţia a stagnat mai mult timp din lipsă de bani.

Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani: Mă bucur că s-au dat bani pentru punerea în siguranţă a barajului de la Vârfu Câmpului, funcţionând ca baraj nepermanent, pentru că poate prelua, în ipoteza că Rogojeştiul e plin, o parte din volumele de apă de pe Siret.

Investiţia se va realiza în cadrul unui proiect demarat în anul 2008 cu fonduri din credite rambursabile şi cofinanţare de la bugetul de stat. În acest an se vor investi 980.000 de lei, cea mai mare sumă fiind alocată de Apele Române.

Georgiana Cerna, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Ape Siret: În momentul de faţă, ne aflăm în stadiul de reactualizare a studiului de fezabilitate. De-a lungul timpului ne-am confruntat cu mai multe probleme, de la lipsa fondurilor şi până la modificarea legislaţiei.

Obiectivul este realizat în proporţie de 80%, iar pentru finalizarea lucrărilor mai este nevoie de o serie de echipamente şi lucrări în valoare de 50 de milioane de euro.

sursa radio iasi.ro