Bălan solicită ministrului Sănătății lămuriri față de modificarea sursei de finanțare pentru construirea a 8 spitale regionale și a unui spital republican

Deputatul PNL, Ioan Bălan cere lămuriri de la ministrul Sănătății, Sorina Pintea față de modificările  sursei de finanțare pentru construirea a 8 spitale regionale și a unui spital republican. Parlamentarul liberal susține că necesitatea construirii a minimum 8 spitale regionale de urgență și a unui spital republican în Municipiul București întrunește nu numai consensul specialiștilor, dar și consensul politic al partidelor parlamentare.  Bălan solicită ca răspunsul din partea ministrului să se facă în scris.

,,După foarte mulți ani de ezitări și amânări, pentru primele proiecte trei spitale regionale clinice de urgență amplasate la Cluj (Comuna Floreşti), Craiova şi Iaşi chiar s-au întreprins și demersuri concrete. Astfel, pentru aceste trei obiective de investiţii, autorităţile administraţiei publice locale au adoptat hotârâri privind aprobarea definitivă a amplasamentului. Pașii următori ar fi constat în elaborarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice, precum și în asigurarea certă a finanțării lucrărilor de construire și de dotare a noilor unități spitalicești. În data de 5 decembrie, Guvernul României şi Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat, acordul de împrumut privind finanţarea construcţiei a primelor trei spitale regionale de urgenţe, la Iaşi, Cluj şi Craiova. În anul 2017, Comisarul european pentru dezvoltare regională, doamna Corina Crețu, afirma că există oportunitate finanțării acestor spitale din resurse financiare nerambursabile, dacă studiile de fezabilitate pentru primele trei proiecte s-ar finaliza și transmite Comisiei Europene până în luna martie a anului 2018, iar în luna noiembrie 2017, Guvernul Tudose a adotat un memorandum, al cărui conținut nu este public,,arată Bălan.

Liderul liberal mai amintește că analizând programul de guvernare adoptat de Parlamentul României în data de 29 ianuarie 2018, a constatat cu stupoare faptul că Guvernul își propune diferită de finanțare a acestor obiective de investiții, astfel că: ”cele mai mari investiții ale FSDI în următorii 3 ani se vor realiza în sănătate, prin construcția unui spital republican și a 8 spitale regionale. Valoarea totală finanțată din FSDI este estimata la 3,5 mld. €.”

,,Așadar, Guvernul din care faceți parte își propune să finanțeze lucrările la spitalele regionale de urgență din bani naționali, colectați din impozitele plătite de contribuabilii români, deși există resurse financiare nerambursabile suficiente, adică finanțare gratuită, disponibilă la nivelul Comisiei Europene. Față de această situație care generează prejudicii grave asupra finanțelor publice naționale și privează pacienții de dreptul la un tratament corespunzător în țară, vă solicit, doamnă ministru, precizări foarte clare la următoarele întrebări. În condiţiile în care standardele de cost de la nivelul Uniunii Europene ne arată cât se poate de clar faptul că, cele mai moderne spitale, de capacitate similară, construite la nivelul statelor membre, nu au costat mai mult de 200 milioane de euro (cca. 1 miliarde de lei), cuprinzând şi dotările aferente, vă rog să explicați cum a rezultat un cost total, pentru cele 9 spitale de 3,5 miliarde de euro, adică un cost mediu de cca. 390 milioane euro, adică aproape dublu? Vă solicit să precizați dacă diferența de cost, de la 200 de milioane la cca. 390 milioane euro, reprezintă cauza majoră pentru care ați abandonat finanțarea din fonduri europene nerambursabile și ați optat pentru o finanțare din resurse interne, unde Guvernul nu dă socoteală asupra costurilor reale? În condițiile în care Constituția României prevede la art. 138 imposibilitatea angajării unor cheltuieli publice, fără o sursă certă de finanțare, iar FSDI este deocamdată numai un proiect abstract, încă nereglementat la nivel legislativ, vă solicit, să precizați temeiul legal în baza căruia aceste proiecte de investiții au fost abandonate. Vă rog să-mi prezentați situația pe care ați găsit-o, la preluarea mandatului, cu privire la următoarele aspecte.Nivelul de realizarea a studiilor de fezabilitate pentru primele trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova – angajament Guvernul Tudose .Stadiul negocierilor directe pe care le-au purtat autoritățile române, în ultimele 12 luni, cu oficialii Comisiei Europene pentru a primi finanțare nerambursabilă pentru construirea spitalelor. Vă rog să precizați intențiile dumneavoastră în privința memorandului de împrumut încheiat cu BEI în anul 2015 – îl mențineți sau îl anulați?,, sunt câteva din întrebările la care parlamentarul liberal sucevean așteaptă răspuns.