Deputatul PNL Ioan Bălan:„Fluturașul de salariu va fi turnesolul pentru înșelătoria PSD-ALDE

Declaraţie politică a deputatului PNL, Ioan Bălan în Camera Deputaților 

„Fluturașul de salariu va fi turnesolul pentru înșelătoria PSD-ALDE”

13 februarie 2017

Domnule Preşedinte,

Stimaţi colegi,

Fac un apel la memoria dumneavoastră recentă, adică la ceea ce afirmau la unison, atât doamna Olguța Vasilescu, domnul Mihai Tudose, cât și domnul Liviu Dragnea, în urmă cu numai câteva luni: ”salariile bugetarilor vor crește cu 25% de la 1 ianuarie 2018” sau  „dacă angajatorul din mediul privat nu mai pune nici măcar un singur leu în plus față de ceea ce plătește la ora actuală, net-ul angajatului crește cu 17%”. Vă aduceți aminte aceste afirmații? Ar cam trebui! Nu le-am făcut eu! Le-au făcut liderii voștri. Din păcate, cei mai mulți angajați chiar au crezut că de la 1 ianuarie 2018 lefurile lor vor crește substanțial, cu minimum 25% în sectorul public și cu peste 17% în sectorul privat. Însă, de câteva zile, au început deja să se distribuie fluturașii și chiar să se plătească salariile aferente lunii ianuarie din acest an, iar adevărul asupra înșelătoriei PSD-ALDE se vede cu ochiul liber. Salariile scad pentru sute de mii de români, iar pentru cei mai mulți nu cresc!

Doamna Vasilescu, într-un exces uluitor de cinism, îi jignea, zilele trecute, fără să clipească, pe toți angajații din România, spunând că aceștia nu înțeleg de fapt că minusul e plus și că să aibă răbdare, căci adevărul se va vedea pe fluturașul de salariu. Mai mult, spunea că încă din luna mai a avertizat că pentru unii angajați salariile vor scădea. Poate o fi spus acest lucru doar domnului Dragnea, căci populației sigur nu i-a spus.

Domnia sa, deși este ministrul muncii pentru a treia oară într-un an, nu cunoaște faptul că fluturașii de salariu se distribuie după data de întâi a lunii următoare, pentru că ei sunt dați angajaților înainte de a le fi plătită leafa. Adică mare parte dintre fluturași sunt deja în buzunarele angajaților. Tocmai pe fluturașul de salariu angajații au văzut dimensiunea înșelătoriei. Creșterea de 25% la stat sau de 17% în privat nu e creștere, ci este scădere. Dacă sunt ceva angajați norocoși în România, atunci aceștia sunt bucuroși pentru că leafa lor nu a scăzut față de luna decembrie a anului trecut.

Stimați colegi. Am urmărit și eu explicațiile halucinante și alambicate ale doamnei Vasilescu din care am înțeles că domnia sa nu are nicio vină pentru scăderile de salarii, ci colegii din Guvern. Apoi am mai înțeles că profesorii cu normă parțială în învățământ, personalul auxiliar din școli, farmaciștii, specialiștii de la medicina legală, experții criminaliști, polițiștii, persoane cu dizabilități, lucrători în sectorul IT și multe alte categorii profesionale nu știu să-și citească fluturașul de salariu și că nu sunt în stare să înțeleagă că minusul pe care îl văd, este de fapt plus. Da! Aceasta este chiar o adevărată sfidare.

Apoi, din aceleași declarații ale doamnei Olguța Vasilescu am constatat cu stupoare că dacă pentru angajații din sectorul bugetar va opera probabil niște cârpeli, în grabă, ca să nu scadă prea tare lefurile, însă, când a venit vorba despre cei aproape 4 milioane de angajați din sectorul privat, domnia sa a dat din umeri neputincioasă și a spus cu nepăsare că n-are soluții. Privații să se descurce! Mai mult decât atât, i-a amenințat pe agenții economici cu inspecții și controale al Ispectoratelor de muncă, într-un mod în care l-ar fi făcut invidios și pe ultimul prim-secretar al PCR.

Faptul că promisiunea creșterii salariilor făcută de PSD-ALDE a devenit scădere de salarii nu mai este o necunoscută, ci o certitudine! Însă, trebuie să vă spun că acest lucru nu este sigurul rău făcut de această guvernare, pentru că prin implementarea duiumului de ordonanțe de urgență și a legii salarizării, în sistemul public s-a creat un sistem de inechități nemaiîntâlnit în România. În opinia PSD-ALDE, la muncă egală, salarii trebuie să fie diferite. Angajații au adus fluturași și exemple concrete din care rezultă foarte clar cum funcționari, colegi de birou, cu aceeași pregătire și vechime, iau salarii diferite. Presa, de asemenea, a relatat dezechilibre majore generate de măsurile absurde în domeniul salarizării, astfel încât un șofer dintr-o instituție publică are o leafă mai mare decât un medic debutant sau cum o femeie de serviciu dintr-un minister are o leafă mai mare decât un profesor cu vechime. Da! Inechitățile pe care le-au produs în sistemul public de salarizare sunt inimaginabile! PSD-ALDE i-au făcut pe oameni să se dușmănească din cauza inechităților din salarizare.

Stimați colegi. Doamna Vasilescu a demonstrate cu vârf și îndesat că vrea să fie doar ministru angajaților de la stat, nu și al angajaților din sectorul privat. Din păcate pentru logica electorală a domniei sale i-a păcălit foarte grav pe angajații din sectorul public, iar pe angajații din sectorul privat i-a jignit, i-a umilit și le-a băgat mâna în buzunar prin amalgamul de ordonanțe contrasemnate de domnia sa, începând cu OG 4/2017. Și, dacă tot i-a îndemnat pe angajați să citească cu atenție fluturașul de salariu, le-aș recomanda celor peste două milioane de angajați din sectorul privat cărora li se taie din leafă, să trimită fluturașele direct la minister, la doamna Vasilescu. Poate i se mai taie din avântul de a minți oamenii cu nerușinare că lefurile lor nu au scăzut.

Vă mulţumesc,  Ioan BALAN – Deputat PNL