Vot final în Senat. Stan: 148 de ha din parcul Șipote și pădurea Zamca trec la Primăria Suceava

Senatorul PSD Ioan Stan a declarat astăzi, că propunerea legislativă susținută de  domnia sa  privind trecerea a 14 000 ha de fond forestier din grupa I funcțională – vegetație forestieră cu funcție specială de protecție din domeniul public al statului și din administrarea Regiei naționale a pădurii, Romsilva, în domeniul public al Unitațiilor Administrativ Teritoriale și în administrarea Consiliilor locale a acestora  a trecut  de votul final al senatului.

,,In județul Suceava ca urmare a acestei inițiative 148 ha din parcul Șipote și pădurea Zamca vor trece în administrarea Consiliului local al municipiului Suceava, care are dreptul de a face investiții doar pentru amenajări de agrement, în zonă fiind interzise construcțiile și dezvoltările edilitare,,a  arătat parlamentarul sucevean.

Parcul Șipote va fi transformat în zonă de agrement

83% dintre suceveni consideră oportună transformarea Parcului Șipote într-o zonă de agrement. Aşa rezultă dintr-un studiu realizat de cei de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” pe un eșantion de 305 persoane în vîrstă de peste 20 de ani  și dar publicității la începtul lunii trecute.

Studiul mai arată că 41% dintre respondenți au selectat scenariul care ar îndeplini cerințele unei posibile modernizări a parcului în care să nu existe nici un fel de tăieri de arbori, iar 55% au optat pentru scenariul care ar presupune amplasarea de facilități de recreere pe cel mult 30% din suprafața ocupată de pădure. Principalele investiții dorite care au fost selectate de peste 80% dintre cei chestionaţi vizează amenajarea de alei și instalarea de coșuri de gunoi, corpuri de iluminat, bănci și toalete publice. Următoarea preferință exprimată într-o proporție de 72% ar fi realizarea unor piste de biciclete. Pe de altă parte, doar 12% din respondenți consideră benefică amenajarea unei grădini zoologice în acea pădure și numai 23% consideră oportună amplasarea unor restaurante. Amintim că la Parlament a fost depus încă de anul trecut un proiect de lege privind transferul Parcului Şipote către Primăria Suceava în vederea amenajării unei zone de agrement.