ACTUALITATE

Foto/Paștele Catolic. Aproximativ 300 de persoane au participat la sfințirea bucatelor

Aproximativ 300 de persoane au participat astăzi, la Biserica  Romano-Catolică „Sfântul Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava la sfințirea bucatelor de Paștele Catolic.  Tradiţionalul ritual al sfinţirii bucatelor  marchează încheierea Postului Mare. Sfințirea coșului a avut loc sâmbătă în două etape,la ora 9.00 și la ora 16.00. Catolicii din toate părțile orașului au venit cu coșurile încărcate cu bucate pascale tradiționale. „Noi aşa am crescut, că de fiecare dată, de Paşte, am adus mâncarea de sărbătoare la sfinţit, vrem ca acest obicei să trăiască şi de aceea am venit cu cele două fiice.  În coş am pus din fiecare câte puţin, câteva ouă roşii, drob şi friptură de miel, şuncă, ridichi, castraveţi, roşii şi ceapă verde, cozonac, pâine, sare şi vin,,ne-a spus Alina Spaine. 

Oamenii s-au aşeazat apoi pe rânduri, într-o ordine desăvârşită, lăsând jos coşurile cu bucate, acoperite cu şervete brodate, păstrate tot anul pentru acest prilej, şi cu flori de primăvară.

După slujbă preoţii merg printre oamenii asezaţi pe rânduri şi sfinţesc mâncarea din care trebuie să guste fiecare membru al familiei, la micul dejun.

Ceremonialul sfinţirii bucatelor reprezintă sfârşitul postului Paştelui, care a durat 40 de zile.În România, aproximativ un milion de catolici sărbătoresc duminică Paştele. O importantă comunitate de catolici de etnie poloneză şi germană se găseşte, de asemenea, în Bucovina.

Paştele catolic şi ortodox este, de obicei, sărbătorit la date diferite, pentru că cele două mari Biserici calculează data Învierii lui Isus după două calendare diferite. Data Paştelui diferă din anul 1582, când Biserica romano-catolică a trecut la calendarul gregorian, iar Biserica ortodoxă a rămas după calendarul iulian.

Diferenţa între Paştele catolic şi cel ortodox poate varia de la o săptămână, la cinci săptămâni, dar câteodată pică în acelaşi timp.Anul acesta, Paştele catolic are loc cu o săptămână înainte de cel ortodox, care va fi celebrat pe 8 aprilie.