ACTUALITATE

Rechizitoriul prin care procurorii vor să-l înfunde pe Oprea în dosarul „Gigină”

Rechizitoriul DNA prin care procurorii îl acuză pe fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, de faptul că este responsabil pentru moartea polițistului Bogdan Gigină scoate la iveală acuzații explozive. Procurorii arată că cei din MAI erau conștienți de posibilitatea producerii unui accident, însă au ignorat această posibilitate. Oprea a fost luat de acasă cu coloana oficială și nu mai puțin de 27 de ofițeri MAI au asigurat deplasarea ministrului:

„Din probele administrate în cauză rezultă faptul că inculpații Oprea Gabriel, Mazilu Petre și General MPM Impex SRL au prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, însă au socotit fără temei că un astfel de rezultat nu se va produce.

În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale și față de inculpatul Oprea Gabriel pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu, în modalitatea normativă prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 din Codul penal, cu aplicarea dispozițiilor art. 38 alin. 1 din Codul penal, precum și față de suspectul Nițu Tiberiu-Mihail, pentru săvârșirea unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, prevăzută de art. 48 din Codul penal raportat la art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. 1 din Codul penal.

În ceea ce îl privește pe inculpatul Oprea Gabriel s-a reținut că acesta, cu încălcarea cadrului legal, a dispus însoțirea permanentă a sa și a suspectului Nițu Tiberiu-Mihail de către efective ale poliței rutiere.

La momentul producerii accidentului rutier victima Gigină Bogdan-Cosmin executa misiunea de însoțirea a inculpatului Oprea Gabriel. În jurul orei 1815, după terminarea programului de lucru, inculpatul Oprea Gabriel, însoțit de dispozitivul din care făcea parte și victima Gigină Bogdan-Cosmin, s-a deplasat de la locuința sa (situată pe strada (…..)) la (….), iar de aici din nou către locuința sa. Din imaginile surprinse de camere de supraveghere instalate în incinta (….) rezultă că autoturismul inculpatului Oprea a pătruns la ora 1828 și a părăsit această locație la ora 1851.

Potrivit imaginilor surprinse coloana oficială a inculpatului Oprea Gabriel a intrat pe DN1, venind din strada Jandarmeriei, la ora 1851:30. (….).

Coloana oficială a inculpatului Oprea Gabriel a parcurs această distanță, de aproximativ 10 km, într-un interval de 10 minute și 7 secunde1, viteza de deplasare medie fiind de aproximativ 60 de km/oră. Pe parcursul acestei deplasării, aproape toate intersecțiile de pe traseu, începând cu cea de la Piața Pieței Libere, au fost asigurate cu agenți de poliție; în total un număr de 27 de polițiști rutieri.”, se arată în rechizitoriu.