Foto/Un drujbist din Moldovița a câștigat faza județeană a concursului ,,Cel mai bun fasonator mecanic”. Competiția a fost organizată de Direcția Silvică Suceava la Ocolul Silvic Vama

Un drujbist de la Ocolul Silvic Moldovița  a câștigat joi,  faza județeană a concursului profesional ,,Cel mai bun fasonator mecanic”,competiție organizată de Direcția Silvică Suceava la Ocolul Silvic Vama.  Concursul s-a desfășurat în condiții foarte bune și așa cum era de așteptat concurenții au avut emoții.   A fost o atmosferă plăcută în mijlocul naturii, drujbiștii demonstrându-și măiestria profesională.  De altfel, fasonatorii sunt chirurgii pădurilor. De aceea probele din poligon au fost contra timp , incluzând doborârea arborilor pe simulator , schimbarea lanțului la fierăstrăul mecanic, tăierea de precizie și cepuitul arborilor.  Locul I a fost câștigat de  Cristinel Cucec de la OS Moldovița, Locul II de  Constantin Gheorghe Bălău de la Ocolul Silvic  Broșteni și  locul III de Gheorghe Berariu de la OS Pătrăuți. Premiile au fost acordate de Sindicatul Silvicultorul al DS Suceava și au constat în cupe, diplome și unelte din domeniul silvic.

Direcția Silvică va acorda primilor  trei câștigători premii în bani potrivit Contractului Colectiv de muncă în vigoare. Au mai fost acordate premii de participare arbitrilor profesori de la Colegiul Silvic Câmpulung Moldovenesc. Este vorba de Popescu Claudiu și Barbu Cristian. Tot diplome de participare au primit și cei 5 elevi care au făcut demonstrații la fiecare probă de concurs dar și reprezentanții presei. RNP -Romsilva a fost reprezentată de șef Serviciu Intern de Prevenție și Protecție,ing Fulicea Traian. DS a fost reprezentată de directorul comercial Cătălin Diaconescu și șef serviciu prevenție și protecție,Cristian Tomniuc și șeful Ocolului Silvic Vama, Gelu Puiu. Nu a lipsit nici liderul Sindicatului Silvicultorul al DS Suceava, Cezar Straton.

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an , Direcția Silvică Suceava să organizeze faza județeană a concursului profesional .,,Cel mai bun fasonator mecanic”,concursul vizând  perfecționarea și pregătirea continuă a  muncitorilor care lucrează în activitatea de exploatare a pădurilor (fasonatori mecanici).Câștigătorul va participa la faza națională organizată de  Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA.

,,Acest concurs are în vedere folosirea în permanenţă şi corectă a echipamentului de protecţie. Protecţia muncii, securitatea în muncă reprezintă o componentă specifică a activităţii de exploatare a pădurii, întrucât munca la pădure este o muncă grea, ce presupune riscuri serioase. Direcţia Silvică Suceava este un etalon al activităţii în silvicultură. De exemplu, o dovadă este şi faptul că la ediţia de anul trecut al concursului “Cel mai bun fasonator”, la faza naţională, DS a ocupat locul IV,, a spus Traian Fulicea,reprezeantantul RNP-ROMSILVA.

La acțiune  a participat concurentul clasat pe locul unu de la fiecare formație de exploatare a materialului lemnos. La nivelul Direcției Silvice Suceava există 17 formații de exploatarea lemnului la O.S. Broșteni, O.S. Crucea, O.S. Dorna Candrenilor, O.S. Pojorâta, O.S. Vama, O.S. Moldovița, O.S. Frasin, O.S. Stulpicani, O.S. Gura Humorului, O.S. Solca, O.S. Marginea, O.S. Putna, O.S. Falcău, O.S. Brodina, O.S. Mălini, O.S. Râșca și O.S. Pătrăuți.

Fiecare fasonator mecanic  s-a prezentat așa cum s-a stabilit în regulamentul competiției  cu:

  • diploma de calificare în meseria de fasonator mecanic (drujbist);
  • echipamentul individual de protecție complet;
  • echipamentul de muncă (ferestrău mecanic, pene pentru doborât, chei, combustil, lubrifianți etc). Fiecare fasonator mecanic va avea asupra lui două lanțuri tăietoare

Toate probele s-au  desfășurat într-un poligon organizat pe raza Ocolului Silvic Vama.

,,Acest concurs face parte din programul Regiei Naţionale a Pădurii – ROMSILVA  de perfecţionare a lucrătorilor din exploatarea lemnului. În faza județeană a Direcției Silvice au concurat 17 formaţii de exploatare, lucrători specializaţi în exploatarea, fasonarea, sortarea materialului lemnos.  Iată, concurenţii din această întrecere sunt dintre cei care lucrează zi de zi la pădure şi ne interesează ca munca lor să fie continuă, astfel încât să avem un lemn de calitate care merge spre industrie. Iar lemnul care nu se pretează scopurilor industriale este direcţionat către populaţie. În acest context, de la un an la altul, suntem interesaţi să ne perfecţionăm oamenii, personalul.

Şi foarte important este să-i menţinem. Pentru că, înţelegeţi, nu e o muncă simplă, e vorba despre o muncă grea, complexă. Se lucrează pe ger, pe zăpadă, pe ploaie… Interesul este să-i perfecţionăm pentru a-i menţine în structura Regiei Naţionale a Pădurii, în contextul în care sunt alte firme care se plâng că le pleacă oamenii în străinătate.Suntem interesațo  să instruim aceşti oameni astfel încât, în afară de siguranţa lor – să ajungă sănătoşi acasă! –, activitatea de pare o realizează să fie de cea mai mare calitate,,a amintit directorul comercial al DS Suceava, Cătălin Diaconescu.

Arbitrajul  a fost asigurat de  profesori de specialitate de la Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc, parteneri în fiecare an la acest concurs profesional. Nu au lipst nici câțiva elevi ai instituției de învățământ. Directia Silvica Suceava  este certificata in managementul forestier in sistem FSC (Forest Stewardship Council), iar pregatirea profesionala este o componenta importanta in gospodarirea durabila a padurilor, cu armonizarea echilibrata a intereselor sociale, economice si de mediu.

Participarea la concursul fasonatorilor, dar si pregatirea profesionala continua, presupun ca angajatii sa fie instruiti periodic, iar cunostintele lor sa fie testate. Concursul este un principiu al acestui sistem de certificare. Directorul comercial al DS Suceava, Cătălin Diaconescu a ținut să mulțumească reprezentantului RNP-ROMSILVA pentru prezența sa la concurs dar și tuturor celor care s-au prezentat  și implicat  în această competiție. Și fostul șef al Ocolului Silvic Vama,deputatul Emanuel Havrici a ținut să fie prezent la competiție. Parlamentarul a mulțumit  Direcţiei Silvice şi Ocolului Silvic Vama pentru că l-au invitat să asiste la concurs, făcând precizarea că, în continuare, face parte din Corpul Silvicultorilor din România. Pe de altă parte, a mărturisit  că “au trecut ceva ani” de când nu a mai pus mâna pe drujbă:

,,Sincer, cred că sunt vreo doi ani şi jumătate, trei”.

,,Vin aici cum mare drag, mai ales că pentru prima dată când s-a organizat un concurs în poligon, după regulamentul internaţional, acesta s-a realizat la Ocolul Silvic Stuplicani. În continuare, colegii mei nu numai că păstrează tradiţia, de la an la an organizarea este mai bună, ceea ce înseamnă şi că aceşti fasonatori evoluează, devin mai experimentaţi. Şi sunt

convins că cei mai buni ne vor reprezenta cu cinste şi la nivel naţional. Aceste activităţi presupun artă, ştiinţă, respectul procedurilor, protecţiei muncii. Toate lucrările pe care le realizează în pădure oamenii Direcţiei Silvice trebuie făcute cu respectul regulilor de protecţie a muncii. Aşadar, fasonatorii trebuie pregătiţi, instruiţi, antrenaţi în acest sens. Toate acestea nu se învaţă peste noapte, este necesară multă experienţă,,a subliniat parlamentarul sucevean.

Gazda compeției a fost Occolul Silvic Vama.

,,Suntem deosebit de onoraţi că organizăm faza pe Direcţia Silvică a concursului. În ce ne priveşte din perspectiva competiţiei în sine, avem un concurent (ca şi celelalte ocoale silvice), avem încredere în el şi sperăm că cel mai bun va învinge. Nu în ultimul rând, sperăm că până la finalul întrecerii să nu avem evenimente nedorite. Cred că suntem mult peste media ultimilor ani.Vorbind despre echipamentul de protecţie pe care îl purtau fasonatorii, a precizat: “Direcţia Silvică a avut în permanenţă echipament de protecţie pentru muncitorii săi, a investit mereu în acest sens,, a spus șeful Ocolului Silvic Vama, Gelu Puiu.