Sărbătoare în comuna Arbore. Festivalul FLORI DE SALCÂM va avea loc în 27 mai. Invitat special Ansamblul PLĂIEȘII din CHIȘINĂU

Comuna Arbore se pregătește de sărbătoare. Primăria și Consiliul Local organizează a XVI a ediție a Festivalului Folcloric ,,Flori de salcâm,,. Ediţie de ediţie, pe scena festivalului evoluează formaţii folclorice de tradiţie, profesioniste sau de amatori, din judeţ sau din afara judeţului Suceava.

În perioada în care salcâmii sunt înfloriţi la Arbore, aşezarea pare un loc desprins dintr-o poveste, scrisă, ce-i drept, şi spre deliciul oamenilor mari. Dacă ne mai gândim şi la gustul mierii din floarea de salcâm, ne trece parcă şi amarul de toate zilele, căpătat implicit în lupta cu existenţa.

În acest an, autoritățile locale au invitat în mod  special Ansamblul Etnofolcloric ,,Plăieșii,, din Chișinău. Vor încânta publicul Ansamblul de dansuri mixte ,,Luca Arbore,, și Ansamblul de dansuri bărbătești ,,Luca Arbore,, din Arbore precum  și Ansamblul ,,Trilișești,, din Iaslovăț.

Voci tinere  dar deja cunoscute zonei vor susține momente folclorice.Este vorba de Emilia Solovăstru și Simona Vasilovici.

In comuna Arbore poate fi vizitată Biserica- monument istoric din patrimoniul mondial UNESCO; a fost ctitorită în 1502, în timpul domniei lui Ștefan cel Mare , de către pârcălabul Luca Arbore.

Mănăstirea Luca Arbore așa cum este cunoscută,  costumul popular, ocupaţiile tradiţionale și  salcâmii care se întind pe o suprafaţă de teren de 8 hectare sunt lucrurile cu care se mândresc cei din comuna Arbore. Comunitatea locală a trecut prin momente destul de grele, inundaţiile din anii trecuţi i-au lăsat pe locuitori fără un acoperiş deasupra capului, fiind nevoiţi să o ia de la capăt. Oamenii nu s-au descurajat, ci au mers mai departe cu viaţa şi tradiţiile lor. Având o bogată zestre de etnografie şi folclor, comuna Arbore a iniţiat acum mai bine de 16 ani Festivalul folcloric „Floare de salcâm”, care se desfăşoară în prima duminică a lunii iunie, atunci când salcâmul este înflorit.Un alt eveniment cu tradiţie în comuna este Hramul Bisericii “Luca Arbore” la sfârşitul lunii august.