Sucevenii vor pleca în marșul motorizat “Vrem autostradă” mâine dimineaţă, la ora 7.00, din faţa magazinului “Metro”

Sute de mașini din mai multe judeţe- Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani, Galaţi, Vrancea, dar și din Brăila, Buzău, Harghita și Mureș, se vor deplasa încolonate spre destinaţia finală Piaţa Victoriei, unde ar urma să ajungă după ora 17,00. Din Suceava se pleacă la ora 7,00, bulevardul 1 Decembrie 1918 (la Metro).

Marșul este organizat de două asociaţii civice cu filiale în toată regiunea –” Împreună pentru A8” și” Moldova vrea autostradă”.autosrada

Organizatorii consideră că va fi cel mai mare protest motorizat care a avut loc vreodată în România.

“Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari în zona Moldovei, nu numai că nu s-a construit nici un metru de autostradă, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte!

Pentru Autostrada A8 (Iași – Târgu Mureș, care ar lega Moldova de rutele europene), au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situaţia fiind la momentul de faţă tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007.

Pentru Autostrada A7 (sau drum expres, Guvernul încă nu s-a decis asupra categoriei), au fost amânate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în 5 ani! Acum două zile a avut loc ultima amânare – data de 15 mai 2018 era termenul pentru evaluarea ofertelor pe tronsonul Buzau – Focșani din A7. S-a amânat pentru a 16-a oară! Noul termen :  16 iulie 2018.

Protestul atrage atenţia Guvernului României, Ministerului Transporturilor, CNAIR, că lipsa autostrăzilor blochează investiţiile regionale, creează subdezvoltare, dezechilibre la nivelul României, generează emigrări masive ale forţei de muncă – și că răbdarea celor 7 milioane de români, din Moldova și restul judeţelor care depind economic de A7 și A8, s-a terminat.

Organizatorii protestului solicită o întâlnire cu Prim-Ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, cu Ministrul Transporturilor, domnul Lucian șova, pentru a primi garanţii oficiale ferme și o foaie de parcurs cu termene și acţiuni clare pentru deblocarea construcţiei Autostrăzilor A8 și A7, esenţiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România. În acest sens, organizatorii au înaintat o solicitare publică autorităţilor menţionate.

Evenimentul de sâmbătă este unul exclusiv civic și transmite revolta cetăţenilor faţă de minciunile și incompetenţa din ultimii 11 ani ale guvernanţilor și cerinţa: Vrem urgent autostrăzi și dezvoltare în Moldova!”, arată cele două asociaţii civice.

SOLICIT|RILE NOASTRE:

1. VREM UN TERMEN CLAR. Impactul lipsei acestei infrastructuri este plătită sever de milioane de români cărora li se refuză accesul la dezvoltare. Mediul de afaceri este profund afectat de lipsa autostrăzilor în Moldova, ceea ce are impact inclusiv asupra bugetului naţional. România nu atrage fonduri europene nici măcar pentru obiective majore și esenţiale de infrastructură, deși există linii de finanţare special destinate, cum ar fi POIM.

Având în vedere că în acest moment nu există nici un angajament oficial cu privire la construcţia autostrăzii A8 Iași-Târgu Mureș, cerem ca Guvernul României să își asume un termen clar pentru licitarea studiilor de fezabilitate pentru cele trei tronsoane, dar nu mai târziu de 1 septembrie 2018.

2. VREM CA A7 S| FIE AUTOSTRAD|. Ruta A7 Ploiești-Suceava să intre în categoria Autostrăzi (și nu Drumuri Expres), deoarece și această investiţie este, ca și A8, vitală pentru legarea economiei Moldovei la infrastructura naţională.

3. VREM UN RITM ACCELERAT DE LUCRU. Vrem ca Guvernul României să își asume public și oficial un ritm accelerat de realizare a investiţiilor A8 și A7, printr-o foaie de parcurs cu termene și acţiuni ferme.

4. VREM EFICENTIZAREA CNAIR. Dat fiind faptul că CNAIR este responsabilă în mod direct de lipsa autostrăzilor din România, solicităm să devină o prioritate naţională eficientizarea acestei instituţii esenţiale pentru dezvoltarea economică a României: evaluarea funcţionarilor din CNAIR, înlocuirea celor incompetenţi și recrutarea de profesioniști de top.

5. VREM UN DEPARTAMENT SPECIAL PENTRU INFRASTRUCTURA DIN MOLDOVA. În vederea accelerării demersurilor și spargerii blocajului informaţional referitor la aceste investiţii esenţiale și având în vedere întîrzierea majoră faţă de celelalte regiuni ale ţării, solicităm înfiinţarea unui Departament pentru Infrastructură în Moldova.

Acesta ar urma să creeze legătura între Guvern, ministere, autorităţi locale, mediul de afaceri și societatea civilă și să monitorizeze realizarea acestor investiţii. Departamentul ar trebui să fie în subordinea directă a Primului Ministru. De modul în care Guvernul României va da curs acestor solicitări va depinde calendarul acţiunilor noastre civice, care se vor opri numai când investiţiile A8 și A7 vor fi finalizate.

Notă:

Pentru întreg evenimentul de sâmbătă, mesajele oficiale ale evenimentului sunt oferite de: Cătălin Urtoi (tel 0740 844 986) si Adrian Covăsnianu (tel 0763 657 786) (coordonatori coloana 2), Ionel Apostol (tel 0735 174 081), Dorin Dobrincu (tel 0724 586 106), Mihaela Munteanu (tel 0740 513 864), Dan Radu (tel 0745 345 100) (coordonatori coloana 1).

Declaraţiile altor persoane reprezintă opiniile private ale celor care le emit și nu sunt asociate oficial demersului nostru, informează cele două asociaţii civice organizatoare ale protestului.