Doi contrabandiști ucraineni au fost trimiși în judecată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților T.V și D.O., ambii cetățeni ucraineni, cercetați în stare de libertate pentru săvârşirea infracțiunilor  de contrabandă în formă agravată și trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

La data de 16.03.2017 ora 04:00, lucrătorii SPF Siret au surprins două persoane care se deplasau dinspre frontiera de stat spre interiorul României, în direcţia localităţii Văşcăuţi, jud. Suceava. În momentul în care au observat echipajele de poliţie, cei doi s-au despărţit, deplasându-se în două direcţii diferite.

După câteva minute s-a reuşit reţinerea uneia dintre persoane, identificată ca fiind T.V. cetățean ucrainean, cealaltă persoană rămânând neidentificată nereușindu-se prinderea ei.

Verificându-se zona unde a fost identificată persoana imobilizată, au fost descoperite două colete voluminoase, ambalate în folie neagră. Cele două colete au fost transportate la sediul SPF Siret unde, în urma inventarierii acestora, s-a stabilit că un colet conţine cantitatea de 500 pachete ţigarete marca „Rothmans Demi” cu timbru fiscal emis de autorităţile Republicii Ucraina, iar celălalt colet conţine cantitatea de 500 pachete ţigarete marca „Marvel”, fără timbru fiscal.

La data de 16.03.2017, ora 19:50, lucrătorii poliţiei de frontieră au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la Punctul de Trecere al Frontierei Siret s-a prezentat o persoană despre care există suspiciuni că ar fi implicată în evenimentul din data de 16.03.2017, ora 04:00.

Din cercetări a rezultat că  acesta se numește D.O. și că a trecut fraudulos frontiera de stat a României în dimineaţa de 16.03.2017, ora 04:00, împreună cu T.V., introducând cantitatea de 1000 pachete ţigarete de contrabandă.

Prejudiciului produs Statului Român ca urmare a colectării, deţinerii şi introducerii în ţară, a cantităţii de 1000 pachete ţigarete de contrabandă din care 500 marca „Marvel”, fără timbru fiscal şi 500 pachete marca „Rothmans Demi” cu timbru fiscal eliberat de autorităţile Republicii Ucraina se ridică la suma de 11.718 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuți.

 

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

PRIM PROCUROR,

Lucian STĂNESCU