Cod galben de vreme rea până sâmbătă. Precipitaţiile vor atinge şi 40 de litri pe metru pătrat. Vremea pe 15 iunie. Prognoză meteo cu extreme: ploi şi caniculă

Noi alerte emise de ANM. Meteorologii anunţă că vremea rea continuă până sâmbătă seară. Deşi codul galben a fost restrâns, cantităţile de apă vor cumula 40 de litri pe metru pătrat.Meteorologii au restrâns codul galben de furtuni şi anunţă că acesta se va încheia joi seară la ora 21.00, fiind redus şi numărul judeţelor unde se vor manifesta fenomene periculoase. În schimb, Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că vremea rea va continua, fiind transmisă o informare de averse, descărcări electrice, vânt şi grindină, valibilă până sâmbătă seară, la ora 21.00.

Potrivit ANM, codul galben care a fost iniţial anunţat până vineri la ora 08.00 a fost restrâns până joi seară, la ora 21.00. De asemenea, a fost redus numărul judeţelor în care pot să apară fenomene periculoase.

Totodată, însă, ANM a transmis o informare meteorologică ce vizează instabilitate atmosferică.

Vremea pe 15 iunie e la extreme: în vest, ploile se intensifică, inclusiv sub aspect de vijelie, iar în sud se anunţă căldură mare. Prognoza meteo anunţă însă ploi izolate inclusiv în zonele sub caniculă.

Vineri, în jumătatea de vest a ţării, mai ales în cursul zilei, vor fi intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică, respectiv înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30 l/mp, arată prognoza meteo. În jumătatea de răsărit, cerul va avea înnorări trecătoare, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse. Temperaturile maxime vor avea valori de la 22…23 de grade în Dealurile de Vest, până la 32…33 de grade Muntenia, Moldova şi partea continentală a Dobrogei, caracterizând o vreme călduroasă. Minimele termice se vor încadra, în general, între 12 şi 21 de grade. Presiunea atmosferica va creşte uşor.

LA MUNTE: Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât în intervalul precedent, iar ca aspect, vremea va fi în general instabilă. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări, temporar accentuat, ploi sub formă de aversă, şi cu caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Astfel de fenomene vor fi pe arii extinse în Carpaţii Occidentali şi local, în restul zonei montane, arată ANM. Pe spaţii relativ mici, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Izolat, va cădea grindină.

sursa observator.tv