1 iulie-Sfântul Leontie sărbătorit la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi. Moaștele Sfântului sunt făcătoare de minuni

Mănăstirea Bogdana își  cinstește duminică, 1 iulie, crotitorul noii biserici a complexului monahal, pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți.În Duminica a 5-a după Rusalii, mâine, 1 iulie 2018,  IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de PS Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, va sluji la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi. Numeroși credincioși din mai multe zone ale țării sunt așteptați la sărbătoarea din 1 iulie 2018, pentru a se ruga Sfântului Leontie și pentru a aduce cinstire moaștelor sale aflate în patrimoniul mănăstirii.

Mănăstirea Bogdana e o bijuterie

Datorită calităților ei artistice, arhitecturale şi decorative excepționale, Mânăstirea Bogdana a fost inclusă în patrimoniul cultural al României, dar și al UNESCO. Și nu degeaba! Mânăstirea Bogdana este cea mai veche construcţie de piatră din Moldova. În ciuda intemperiilor vremii, biserica a rezistat peste veacuri cotropirilor, jafurilor, războaielor şi dominaţiei hasburgice, constituind de-a lungul timpului o garanţie a spiritului naţional românesc. Cunoscută ca Biserica Sfântul Nicolae, a fost zidită de voievodul Bogdan Vodă drept mulţumire pentru izbânda în lupte. Dar acest sfânt locaş de închinăciune i-a devenit necropolă lui, urmaşilor familiei sale și tuturor domnitorilor Moldovei pâna la Alexandru cel Bun, când s-a transformat în locaș episcopal. În pronaosul bisericii sălășluiesc și rămășițele pământești ale Sfântului Ierarh Leontie, întemeietorul celei mai vechi sihăstrii din Nordul Moldovei.Moaștele sfinte sunt considerate a fi făcătoare de minuni, așa că ar fi păcat să ajungi în zonă și să nu le atingi cu credință și smerenie

Intre anii 1359-1365, primul domnitor al Moldovei, Bogdan I, ctitoreste la Radauti Manastirea Bogdana, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae. Cand, prin vointa domneasca, manastirea a devenit catedrala episcopala, aici a slujit ca episcop Cuviosul Leontie din Schitul Laura. Dupa ce si-a implinit indatoririle de episcop, avand o varsta inaintata, Cuviosul s-a retras la schitul indragit. Inainte de a-si da obstescul sfarsit, primeste ingerescul chip al schimniciei, cu numele de schimonahul Leontie. Dupa trecerea la cele vesnice, moastele sale au fost mutate la Radauti. Dupa multe intamplari cumplite, o parte din sfintele moaste ale Cuviosului Leontie sunt asezate din nou spre inchinare si cinstire in biserica Manastirii Bogdana, iar noua biserica din incinta asezamantului monahal il are ca  ocrotitor.

Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie“, pentru 150 de copii orfani

Monument de arhitectură, Biserica „Sfântul Nicolae“, din incinta mănăstirii, a fost ctitorită de voievodul Bogdan Vodă (1359-1365), ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru izbânda în lupetele ce le-a purtat pentru a pune bazele unui stat liber şi independent la răsărit de Carpaţi, în Ţara Moldovei.În timpul domniei lui Alexandru cel Bun, biserica a devenit lăcaş episcopal, episcopii avându-şi reşedinţa în incinta mănăstirii. Unii istorici afirmă că Mănăstirea Bogdana a fost reşedinţă mitropolitană, până la 26 iulie 1401, când Mitropolia Moldovei a fost recunoscută oficial de Patriarhia de la Constantinopol şi scaunul mitropolitan a fost mutat la Suceava.

În naosul Bisericii „Sfântul Nicolae“ se află 7 morminte voievodale, printre care cel al lui Bogdan I şi Laţcu Voievod. Tot în pronaosul bisericii se află şi moaştele Sfântului Ierarh Leontie. Biserica închinată Sfântului Leontie a fost sfinţită la 15 mai 2005.Mănăstirea are în incintă şi un aşezământ de copii, închinat Sfântului Ierarh Leontie, care cuprinde 10 vile, o biserică cu clopotniţă, 3 terenuri de sport, o microfermă (pentru porci, vite, păsări etc.), un corp administrativ (cu bucătăria principală, sală de mese, 2 săli de sport, club şi, la subsol, un adăpost de apărare civilă pentru 160 de persoane), precum şi mult spaţiu verde. Aşezământul este destinat îngrijirii a 150 de copii orfani, fără handicapuri fizice şi psihice, care vor fi crescuţi şi educaţi în spirit familial. În prezent, la căminul de copii se lucrează la ultimele finisaje şi se execută lucrările de pictură la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“, aflată în incinta căminului, sperându-se ca din toamnă căminul să fie pus în funcţiune. Din toamna anului 2007, la Mănăstirea Bogdana se lucrează la complexul mănăstirii de maici, care se vor ocupa de educarea copiilor de la aşezământ. S-a ridicat un complex de chilii, arhondaricul şi s-a pus temelia bisericii cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, din cadrul mănăstirii de maici.Mănăstirea Bogdana are în incintă şi un dispensar cu un cabinet de analize medicale şi un laborator de kinetoterapie.

 

 

 

 

Distribuire articol