Sărbătoare mare la Schitul Sf Apostoli Petru și Pavel din Mitocu Dragomirnei. Și-a sărbătorit hramul

Schitul Sf Petru și Pavel din comuna Mitocu Dragomirnei și-a sărbătorit vineri, 29 iunie, hramul. Biserica a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși care a ținut să fie prezentă la marea sărbătoare.Slujba religioasă a fost oficiată de 10 preoți  având alături pe  starețul schitului, preotul Hanu Petru Pangrati. Între preoți s-au   Baltag  Vasile de la Biserica Sf.Cruce din Suceava și Mihai Cobziuc de la Biserica Sf Ilie din Dărmănești.Oamenii mai ales cei ai locului au îmbrăcat portul tradițional și au venit la marea sărbătoare a lăcașului de cult. După slujba religioasă credincioșii au primit pachete cu mâncare iar alții au stat la agapa frățească. Schitul Sfinților Apostoli Petru și  Pavel este situat la 10 km de Suceava și  la 3 km de Mănăstirea Dragomirna într-o poieniță de poveste înconjurată de pădure.

Iarba  verde, copacii legănând  şi  aerul curat ce parcă îţi taie respiraţia dar şi ospitalitatea fețelor monahale sunt lucruri ce-ţi rămân în suflet după ce ai vizitat chiar și preț  de o oră  așezământul .

Complexul monahal a înființat în anul 2002 prin osteneala părintelui protosinghel Pangrati Petru Hanu, care, împreună cu un sobor de maici şi cu ajutorul credincioşilor, a reuşit să ridice acest schit. Lăcașul monahal cuprinde paraclisul Acoperământul Maicii Domnului, biserica cu hramul Sfinților Apostoli „Petru și Pavel” , altar de vară, un prăznicar , chilii, un hectar de teren agricol și anexe care adăpostesc animale și unde sunt depozitate  furaje.

Părintele Pangrati Hanu Petru  a spus că a ajuns aici printr-o minune, “pentru că nu-mi plăcea oraşul şi m-am rugat la Dumnezeu să stau în pustiu, la linişte. S-a întâmplat să fiu bolnav şi am venit până aici, la barieră, să vizitez poiana, atunci am văzut prima oară stejarul şi am zis: Doamne, dacă o să fiu sănătos o să ridic aici cea mai frumoasă biserică din lume”. Părintele Pangrati  a reușit  prin mila credincioșilor să ridice un complex monahal ca din poveste. Începuturile ridicării acestui complex au fost greoaie, piedici, multe obstacole,  acum construcţiile sunt  gata inclusiv, la biserică din lemn, construcţie ce înnobilează locul liniştit din poiană.

Biserica este unicat: făcută numai din bârne, îmbinate în stil dacic

Biserica  este de fapt, un ansamblu de bârne de lemn masiv, îmbinate între ele, care parcă se înalţă pentru a se „îmbrăţişa” cu cerul, în numele credinţei. Construcţia a fost realizată prin efortul mai multor enoriaşi, care au sprijinit fețele bisericești de aici , în misiunea sa de a lăsa ceva în urmă.  Alături de lăcașul de cult au fost ridicate alte două edificii, un altar de vară  și un prăznicar, tot din bârne îmbinate.”  Este unicat: e făcută numai din bârne, îmbinate în stil dacic, pentru că noi trebuie să revenim la tradiţia noastră – aşa cum ne-au lăsat-o moşii noştri – lemn şi piatră care dăinuie veşnic”, ne-a mai spus părintele Pangrati.
Credincioșii care vin special la schit  în căutarea liniștii sufletești, pleacă acasă cu speranța în suflet că problemele le vor fi rezolvate după ruga aprinsă în fața  icoanei Maicii Domnului și a icoanei Sfinților Apostoli „Petru și  Pavel”.

Toți cei care vin aici își  regăsesc liniștea interioară  și dincolo de această liniște reușesc să descopere resurse nebănuite pentru a învinge obstacolele vieții. Și mai spun ceva cei de la Schitul Sfinților Petru și Pavel  că puterea unei mănăstiri nu vine numai de la cei care  slujesc acolo, ci de la credința celor care vin să  se roage. Cu cât un așezământ  monahal  este mai iubit, cu atât miracolele înfăptuite acolo sunt mai puternice și mai numeroase.

Unii spun că miracolele întăresc credința oamenilor. Alții spun că fără credință nu ar exista miracole. Și  totuși, pentru momentele de cumpănă ale vieții, cu toții avem nevoie, deopotrivă și de miracole și de credință.

 

 

Distribuire articol