Laura Codruța Kovesi se întoarce de unde a plecat. Ea va fi procuror DIICOT, la Sibiu.

Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror şef al DNA, va lucra la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Sibiu, a decis miercuri Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruţa Kovesi să îşi continue activitatea de procuror la DIICOT Sibiu, unde avea un loc rezervat, ea plecând de acolo în anul 2006, când a fost numită procuror general.

La şedinţă, care s-a desfăşurat în absenţa Laurei Codruţa Kovesi, au luat parte ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general Augustin Lazăr.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, la începutul şedinţei că, indiferent ce va decide secţia de procurori a CSM cu privire la locul în care îşi va desfăşura în continuare activitatea fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Kovesi va rămâne un procuror cu un nivel de experienţă considerabil în DNA. Lazăr a spus că nu va fi consiler la Ministerul Public, întrucât toate posturile sunt ocupate.
“În continuare vom vedea un procuror care are un nivel de experienţă considerabil în DNA, de fiecare dată când s-a întors în Ministerul Public şi-a continuat activitatea pe profilul de activitate pe care l-a desfăşurat. Mai precizez că cele trei posturi de consilier sunt ocupate în acest moment”, a declarat Augustin Lazăr la intrarea în sediul CSM.
Întrebat dacă îi reproşează ceva Laurei Codruţa Kovesi, Lazăr a evitat să răspundă, spunând că analiza activităţii DNA este în raportul de bilanţ, iar comentariile sale de atunci sunt publice.
“Analiza activităţii DNA o puteţi vedea în raportul care a fost întocmit atunci când a avut loc bilanţul, comentariile pe care le-am avut de făcut atunci sunt publice, despre ce aş recomanda noului procuror şef vom discuta în continuare”, a mai spus procurorul general.

Tor miercuri, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM este aşteptată să pronunţe o decizie în dosarul în care Laura Codruţa Kovesi este cercetată de Inspecţia Judiciară pentru refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Pronunţarea a fost amânată până acum de trei ori.

În acest caz, acţiunea disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi a fost declanşată în 18 aprilie de către Inspecţia Judiciară, care îi impută că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Inspectorii spun că prin neprezentarea la Comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.