Nechifor: Suceava se află pe ultimul loc în România la nivel de atragere de bani ca decontări prin PNDL

Conducerea Pro România – filiala Suceava a criticat stadiul în care se află investițiile Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și a plimbărilor miniștrilor în județ.  Deputatul Pro România, Cătălin Nechifor care este liderul acestei formațiuni politice a declarat astăzi că , după un an de la semnare , majoritatea proiectelor la rețelele de canalizare, drumuri, școli și dispensare sunt blocate. ,,La Suceava s-au semnat un număr de 25 de proiecte prin PNDL în valoare de peste  906 milioane lei pe proiecte care vizează apa,canal, școli, dispensare.Suma e impresionantă doar ca ce avem ca implementare am rămas total suprins, total nemulțumit.Făcând o analiză temeinică din datele de pe site-ul ministerului  să văd că Suceava se află pe ultimul loc la nivel de atragere de bani ca decontări prin PNDL. Lucrul ăsta este o premieră. Niciodată Suceava nu a fost ultima.Întotdeauna era în top, nu era poate primul dar era al treila , al șaptelea dar nu ultimul loc.Cei care sunt responsabili…la Suceava este o întreagă frăție locală.Și PSD și ALDE sunt la guvernare, și PNL la locală dar și PM și toți stau ca pisicii în ploai, se ascund după stogul de paie, a spus Nechifor,precizând că sunt județe care stau foarte bine la secțiunea decontări prin PNDL.

El a atras atenția că Primăriile din județ au decontat doar 6% din cele 906 milioane de lei contractate, iar Consiliul Județean numai 0,03% din 221 de milioane de lei. , ,Fălticeni,  Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei și Rădăuți alocările sunt semnificative.Proiectele s-au semnat pe bani mulți dar suma atrasă este fix zero.Sunt echilibrate politic dar bani zero absorbiți. Vatra Dornei,  95 miliarde de lei , Fălticeni-125 miliarde de le vechi zero leii absorbiți, Rădăuțiul la fel zero,, a mai adăugat Nechifor care a dat ca exemplu și orașele mai mici.

 

Situația nu e roză nici la comune care au depuse între 1 și 5 proiecte. Bogdănești,Ciprian Porumbescu, Fântânele, Zamostea stau destul de bine în rest celelalte comune  nu au avut proiecte intrate la finanțare și deci investițiile sunt practic inexistente. 59 de localități în acre nu s-a cheltuit niciun leu.Unii se ocupă de petreceri, de cântat în aer liber, alții aduc miniștri.Unii țipă după autostradă, unii se scuză,alții se acuză dar asta e realitatea. Trăim într-o Românie  în care mai avem ceva creșteri economice dar cine știe pentru cât timp. Mai sunt bani cine știe pentru cât timp.Situația cea mai gravă este la Consiliul Județean care a depus 9 proiecte,, a mai subliniat Nechifor. În ce privește număr de plăți, județul Suceava s-a

 

bucurat de o plată la un singur drum județean.

 

 

 

 

Nechifor  a solicitat Guvernului și autorităților sucevene “reacții rapide” pentru progres în execuția investițiilor PNDL.,,Unii se bat că fac ,au urcă județul pe hartă dar tocmai l-au coborât.Au pus județul într-o poziție în care nu s-a aflat niciodată. Cu 0,03% nu mai poți ieși în oraș, nu mai poți face nimic,, a mai declarat deputatul Pro România.